Laboratoorselt kasvatatud liha on jõudnud meie toidulauale lähemale tänu murrangulisele arengule, mis võib selle muuta peaaegu eristamatuks traditsioonilisest lihast. Harvardi ülikooli uurijad on nimelt leiutanud meetodi, mis võimaldab söödavate želatiinist tarinditega matkida tõelise liha tekstuuri ja konsistentsi.

Uurimus ilmus teadusajakirjas NPJ Science of Food. Uurimuse vanemautor Kit Parker selgitas pressiteates, et otsustas proovida rakendada regeneratiivse meditsiini valdkonna õppetunde toidutehnoloogias, kuna mõlemal puhul on oluline küsimus, kuidas soodustada tervete rakkude loomist tarindite abil.

Nii sündiski kava kasutada tarindimaterjali selleks, et aidata lihasrakkudel kasvada kolmes mõõtmes, kuna arenevatel rakkudel on vaja midagi, mille külge kinnituda.

Välja töötati kava kasutada lihasrakke fikseeriva maatriksi matkimiseks söömiskõlbulikke želatiinkiude. Tarindi valmistamiseks muundati želatiin vedelkeskkonnapõhise pihustitsentrifuugimise (ingl iRJS; immersion Rotary Jet-Spinning) tehnika abil nanokiududeks. Saadud kiududele kanti seejärel veise ja küüliku lihasrakke, et need hakkaksid kasvama piki želatiinstruktuuri.

Lõppsaaduse tekstuur meenutas algupärase liha struktuuri, ehkki traditsioonilises lihas sisaldus rohkem lihaskiude, mis annab mõista, et eluslooma vananedes suureneb lihaskiudude tihedus lihaskoes.

„Lihas- ja rasvarakkude vanutamine laboritingimustes on jätkuvalt väga keeruline ülesanne, mille lahendamine nõuab tipptehnoloogiliste tüviraku-allikate, seerumivaba kasvukeskkonna, meie loodud söödavate tarinditega sarnaste lahenduste ning bioreaktorites rakkude kasvatamise meetodite täiendava arendamise kombineerimist,“ kommenteeris üks uurimuse autoreist Luke MacQueen.

Tänavu juunis prognoosis konsultatsioonifirma AT Kearney, et laboris kasvatatud liha kujuneb menukamaks kui taimsetest valkudest toodetud lihaasendajad ning hõivab 40 protsenti liha- ja selle asendajate turust 2040. aastaks.

Firma osutusel lubab seda eeldada asjaolu, et praegu veel lapsekingades tootmistehnoloogiad pakuvad rohkem võimalusi uuendusteks, mille tulemusel muutuvad vastavad tooted päris-liha-sarnasemaks kui taimsed alternatiivid.