Lähis-Ida riigis Kataris on ilm kuum. Tõeliselt kuum! Suveöödel laskub temperatuur harva allapoole 32 kraadi ning päeval võib see tõusta kõrgemale 48 kraadist.

Sellise olukorra leevendamiseks on riik teinud midagi, mis kõlab jaburalt: hakanud välisõhku konditsioneerima. Kliimaseadmed on paigaldatud vabaõhu-turgudele, -spordistaadionitele ja -kaubanduskeskustesse.

„Kui õhukonditsioneerid välja lülitada, muutub kuumus talumatuks,“ väidab jätkusuutlikkust edendava Pärsia lahe riikide uurimis- ja arendusorganisatsiooni GORD asutaja Yousef al-Horr. „Inimestel pole võimalik sellises palavuses normaalselt funktsioneerida.“

Õhukonditsioneerid võivad Katari elanikke ju põgusalt jahutada, ent keskkonnamõjude mõttes on selline lahendus jätkusuutmatu: nimelt toodab Katar seadmete käitamiseks vajalikku elektrit fossiilkütustest. Need omakorda tekitavad süsinikuheitmeid, mis võimendavad veelgi globaalset soojenemist, mis seda piirkonda juba praegu küpsetab.

Ehkki Pariisi leppe allkirjastanud riigid lubasid üritada hoida temperatuuritõusu allpool tööstusrevolutsiooni-eelsest tasemest kahe kraadi võrra soojemat temperatuuri, on Katar selle piiri juba ületanud — mis tähendab, et tolle riigi praegune olukord võib prognoosida seda, mis hakkab tulevikus juhtuma kogu maailmas.

„Katar on üks kiiremini kuumenevaid piirkondi planeedil, vähemalt väljaspool Arktikat,“ rõhutas Berkeley ülikooli geo-andmeteadur Zeke Hausfather. „Seal toimuvate muutuste jälgimine võib aidata anda meile aimu selle kohta, mis ülejäänud maailma oodata võib, kui me kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamise vähendamise nimel kiiresti ei tegutse.“