Tõsi, mitte igaühele. Hetkel tegeleb süsteemi testimisega USA õhuvägi, kes lahendusega lennukitesse internetiühenduse saab. Tavatarbijatele ei ole aga samuti esimesed liitumised kaugel - ettevõtte esindajate sõnul hakatakse lairiba internetiteenust esimestele klientidele pakkuma alates 2020. aastast, kirjutab Space.com.

Selleks on vaja aga veel kõvasti tööd teha ning lisasatelliite Maa orbiidile läkitada. Näiteks plaanitakse neid järgmisel kuul kosmosesse toimetada veel 60, samapalju on neid seal ka hetkel ees ootamas. Esimesed satelliidid saadeti taevasse selle aasta maikuus Falcon 9 raketi pardal.

Selleks aga, et esialgne internetivõimekus tagada, oleks vaja kosmosesse saata Muski sõnul vähemalt 400 satelliiti, keskmise katvuse tarvis peaks neid olema aga kaks korda enam. Hetkel on ettevõttel kokku plaanis üles saata vähemalt 12 000 satelliiti, kuid räägitud on ka 30 000 aparaati hõlmavatest plaanidest.

Mis puudutab aga internetilahenduse praegust toimimist, siis seda demonstreeris ka Musk ise, kasutades selleks loomulikult Twitterit, kus miljonär tihti oma mõtteid avaldab. "Vau, see töötaski," kirjutas omapärase naljasoone poolest tuntud ärimees Starlinki interneti vahendusel keskkonda.

Kuidas kliendid tulevikus satelliitinternetile ligi hakkavad pääsema? Praeguse info kohaselt tagaks selle kliendi kodus olev kasutajaterminal. "Teades Elonit, siis see hakkab välja nägema väga kena. Elon tahab alati, et kõik näeks suurepärane välja," ütles SpaceX-i juht Gwynne Shotwell. Mingeid muid tehnilisi detaile seadeldise kohta aga ei jagatud.

Tavatarbijate kõrval on ettevõttel aga olulisemaid kliente. Nagu varem viidatud, on üheks selliseks USA õhuvägi. 28 miljoni dollari suuruse eelarvega Global Lightning projekti raames on Spacelinki satelliitide üheks ülesandeks ameeriklaste lennukitele internetiühenduse pakkumine. Täpsemalt katsetatakse Starlinki terminalidel toimivaid krüpteeritud sõjaväelisi sideühendusi õhuväe C-12 tüüpi transpordilennukites.

SpaceX ei ole ainus ettevõte, kes on teatanud sidesatelliitidel põhinevate lairibalahenduste loomisest. Sama plaanivad ka Amazon, OneWeb, ja Telesat, kuid nende plaanid on oluliselt väiksema mastaabiga kui SpaceX-il.