Kohalik väljaanne Sarajevo Times kirjutab, et mõõga leidnud allveearheoloog Ivana Pandzic tõdes, et relv on väga heas seisukorras. Legendaarsele kuningale mõõk aga kuuluda ei saa - lisaks sellele, et Arthur legendis mõõga kivist välja tõmbas ning kahe paiga vahelisele geograafilisele kaugusele välistab selle mõõga vanus.

Mõõga välimuse ja ehituse põhjal arvatakse, et leid pärineb 13. ja 15. sajandi vahelisest perioodist. Eeldusel, et kuningas Arthur aga kunagi üldse eksisteeris, võis see aga olla umbes 5. või 6. sajandil. Vaatamata sellele on relv siiski hüüdnimeks saanud legendaarse mõõga nime - Excalibur.

Bosnia ja Hertsegoviina inimeste jaoks on tegemist olulise leiuga. Kohaliku meediaväljaande andmetel pole viimase 90 aasta jooksul Balkani piirkonnas ühtegi nii märkimisväärset leidu olnud, vaatamata sellele, et keskajal oli tegemist tihedalt asustatud piirkonnaga. Nüüd aga leiti pea ideaalses korras mõõk. "Kahjustada on pisut saanud vaid kivisse kinni jäänud mõõga ots ning sellest on väike tükk kadunud," selgitas Pandzic.

Oluline on ka see, et mõõk leiti Zvecaj kindluse ligidalt. Keskajal oli tegemist olulise keskusega, kuid üllatuslikul kombel pole leitud väga palju arheoloogilisi leide, mis selle hiilgeperioodi tunnistada võiks. "See on esimene kord, kui me Zvecaj ligidalt mõõga oleme leidnud," ütles Pandzic. "See annab leiule nii teaduslikult kui ka ajalooliselt kahekordse väärtuse."

Kuna tegemist on olulise leiuga terve regiooni vaatepunktist, kutsusid Bosnia ja Hertsegoviina arheoloogid kohale naaberriigi Serbia spetsialistid, et need aitaks neil olulise tähtsusega mõõga konserveerida. Selleks toimetati relv Serbia rahvusmuuseumisse ning hetkel tegeletakse selle konserveerimise ja säilitamisega. Samas hautakse juba ka plaane mõõga rahvale eksponeerimiseks.