USA õhuvägi tutvustaski nüüd enda poolt kasutusele võetavat lahendust, mille ehitajaks on kaitsetööstuse-ettevõte Raytheon. Droonivastane kahur kasutab lennumasinate alla toomiseks võimsaid laserkiiri ning hetkel võtab USA õhuvägi süsteemi aastaseks testimiseks, et selle efektiivsust reaalsetes lahinguolukordades üle maailma katsetada.

Lasersüsteemi eelisteks võrreldes tavapäraste relvadega on nende kiirus ja laskude hind. Raytheoni High-Energy Laser Weapon System (HELWS) nime kandvasse süsteemi on kokku toodud eri lainepikkustel toimiv sihtmärkide tuvastussüsteem ning 10 kilovatisesse võimsusklassi paigutuv laserrelv. Nii on relvasüsteem võimeline autonoomselt droone tuvastama ning hävitama. Tootja sõnul võtab ühe drooni alla toomine keskmiselt paar sekundit.

Tuvastamine oleks küll automaatne, kuid eeldaks siiski inimeste sekkumist. Selleks kasutatakse Xboxi mängukonsooli pulti, millel süsteemi eest vastutav sõjaväelane sihtmärgi pärast selle tuvastamist kinnitama peab. Seejärel lukustub relvasüsteem sihtmärgile ning droon tuuakse alla.

Maasturile monteeritud süsteem on võimeline end laadima tavapärase 220 voldise pistikupesa jõul, kuid sellisel juhul jääks selle potentsiaal piiratuks. Ühe laadimisega saaks nii droonide pihta lasta paarkümmend lasku, kuid samas pakuks näiteks radariga varustatud sihtmärgituvastussüsteem samaaegselt ka sihtmärkide osutamise ja luurevõimekust.

Samas viitab tootja, et mõistlikum oleks süsteem ühendada generaatori külge, sellisel juhul mingisuguseid piiranguid selle töövõimele ei oleks ning nii kaua kuni generaator töötaks, saaks ka droone alla lasta. See on tootja sõnul ka peamiseks eeliseks tavaliste relvasüsteemidega võrreldes - niikaua kuni energiaallikas on olemas, on ka relvasüsteemil "laskemoona".

Raytheon suutis süsteemi reaalselt toimivaks lahenduseks vormistada uskumatu kiirusega. "Viis aastat tagasi olid inimesed droonirünnakute pärast väga mures. Nüüd kuuleme sellistest rünnakutest pidevalt. Meie klient nägi seda tulemas ning palus meil luua lahenduse, mis droonide vastu aitaks. Jõudsime kõigest 24 kuuga esimestest disainijoonistest toimiva lahenduseni," selgitas Raytheoni juht Roy Azevedo.

Kokku tarnib Raytheon hetkel USA õhuväele kaks sellist relvasüsteemi. Kuigi USA õhuväe esindajad kinnitasid, et relvale on testimiseks sobivad tingimused juba leitud, ei tahetud hetkel täpsustada, millistes piirkondades neid katsetama hakatakse. Ameerika Ühendriigid maksid relvasüsteemide välja arendamise ja testimise võimaluse eest 24 miljonit USA dollarit.