Üks Ecuadori naisterahvas on pälvinud palju tähelepanu sellega, et töötas välja väga ebatavalise, aga ometi üllatavalt menuka jäätisemaitse — merisea-maitse!

Mõnedes Lõuna-Ameerika riikides nagu Ecuador, Peruu ja Boliivia kasvatatakse neid loomakesi söögiks ning serveeritakse traditsiooniliselt maapähklikastme ja kartulitega.

Nüüd on üks Quito linna elanik hakanud tootma merisea-maitselist jäätist, mida tal on viimastel kuudel õnnestunud müüa tempoga mitusada vahvlijäätist päevas. Sedamööda, kuidas kuuldused ebatavalisest delikatessist mööda maailma levivad, kasvab nõudlus selle järele eeldatavasti hüppeliselt.

María del Carmen Pilapaña tuli mõttele jäätis luua umbes aasta eest, varsti pärast seda kui ta vend kutsus ta tööle enda restorani köögipoolele. Tavatu maitsenüansi kasutamise idee kasvas välja iga-aastase merisea-laada külastusest.

Retsepti väljatöötamine võttis umbes kuu aega. Alul kasutas María purustatud vinnutatud merisealiha, kuid ei saavutanud loodetud tulemust. Seejärel tegi ta katset küpsetatud meriseaga, mis osutus samuti problemaatiliseks.

Viimaks leidis kokk lahenduse, kui oli proovinud äärmiselt kontsentreeritud puljongi saamiseks liha vähemalt kaks tundi keeta. Seejärel veeldas ta ka liha ja segas puljongiga, nii et tekkis pasteeditaoline mass, mida sai lisada klassikalisele jäätiseretseptile.

Lihapasteet segatakse kokku puuviljapüree — mis enamasti on valmistatud puprpurgranadillist (ld Passiflora edulis) või lulost (Solanum quitoense) —, vahukoore ja kondenspiimaga. Pärast ühe päeva kestvat külmutamist on merisea-jäätis serveerimisvalmis. Pr Pilapaña puistab sellele peale purustatud maapähkleid ja müüb jäätist hinnaga meie rahas 0,9 eurot (ühe vahvlijäätise eest) või 11-eurose liitrihinnaga.

„Mu perekond ja abikaasa arvasid, et olen hulluks läinud. Nad ei uskunud, et selline jäätis saab kellelegi meeldida, kuid nüüdseks on sellest saanud meie kõige nõutavam kaup,“ rääkis pr Pilapaña, lisades, et ka ta ise kahtles oma külmutatud maiustuse müügiedu võimalikkuses.

Jäätise looja pakub oma merisea-jäätist müügiletis, mis asub Ecuadori pealinna Quitot Sangolqui linnaga ühendava maantee ääres.

Enamasti valmistab ta nädalaks ette u 150 portsjonit merisea-jäätist, kuid nüüd, kus kuuldus selle kohta on üha laiemalt levima hakanud, kasvab nõudlus jõudsalt.

Tavatu jäätise autoril on kavas proovida tulevikus valmistada ka muid lihamaitselisi jäätiseid, nt krabi-, kana- ja sealiha-jäätiseid, ning ta usub, et ka need kujunevad sama edukateks.