Et tuua näiteid sellest, kuidas kõige tavalisem nutitelefon võib tänapäeval meelepuudega inimest tema argielus aidata, loetles Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees ja ajakirjanik Jakob Rosin mõned rakendused, mis on välja arendatud just pimedatele:

VoiceDream Reader - muudab raamatud ligipääsetavaks võimaldades sünteeskõne abil ette lugeda tekstilisi e-raamatuid või esitada audioraamatuid. Samal arendajal on töös ka edasiarendus, millega saaks telefoni kaamera abil teksti tuvastada – näiteks pildistada restoranimenüüd, mille äpp sulle seejärel ette loeb.

Aira – USA startup, mis loob videosilla pimeda abivajaja ning nägijast professionaali vahel. Abistaja näeb kasutaja telefonikaamera abil videopilti ning saab teda seejärel juhendada: olgu siis liikluses, toiduvalmistamisel, kadunud asja otsides või riietust ja välimust kontrollides. Kahjuks pole küll Aira ametlikult Eestis saadaval ning tegu on üsna kalli teenusega. Alternatiiv on BeMyEyes, mille tööpõhimõte on sama, kuid professionaalide abil on abistajateks vabatahtlikud.

Seeing AI – Microsofti rakendus, mis ühendab endas mitu funktsiooni. Kaamera abil suudab äpp kirjeldada fotot, tuvastada värve ning teksti. Samuti mäletab äpp teiste inimeste nägusid ning neid otsevideos kasutajale tuvastada. Ühtlasi toimib äpp ka valgusmõõtjana.

Facing Emotions - Huawei koostööprojekt Poola pimedate ühendusega, mis aitab pimedal tunnetada oma vestluskaaslase emotsioone. Just võimalus kuulda inimeste emotsioone on midagi täiesti uut ning annab igapäevasele suhtlusele täielikult uue mõõtme. Kui sa pole elu sees mitte midagi näinud, ei oska sa tegelikult igapäevaselt teise inimesega rääkides mõeldagi, et "Kas ta praegu naeratab?" või "Mis moodi ta sellele lausele reageerida võiks?“

Telefon võib olla ka kõrvade eest

Samamoodi nagu aitab telefoni kaamerasilm nägemispuudega inimest, võib selle tundlik mikrofon aidata kuulmispuudega inimest. „Rakendusi, mis toetavad kurtide toimetulekut on üsna arvukalt – viipesõnastikud jne. Kõige olulisem on see, et rakendused oskaks eristada eri viipekeeli – näiteks eesti viipekeel on iseseisev keel. Seetõttu on meie kurtide jaoks ülioluline ligipääsetavus emakeeles, ilma selleta tekiks keelebarjäär,“ selgitab Eesti Kurtide Liidu juhatuse liige Gretel Murd.

Ühe näitena kurtidele loodud rakendustest tõstab Gretel esile StorySign, mille arendas Huawei kosotöös Euroopa Kurtide Liidu, Briti Kurtide Assotsiatsiooni, Penguin Books, Aardman Animations-iga. Rakendus kasutab tehisintellekti ja alternatiivreaalsust lasteraamatute teksti tõlkimiseks viipekeelde. „StorySign aitab viipekeelstel kurtidel lastel kirjalikust tekstist viipekeele kaudu aru saada, mis annab lastele võimaluse saada toredaid lugemiselamusi,“ ütles Murd.

Tundlik tehnoloogia koostöös tehisintellektiga võimaldab ennetada haigusi, kuid hoida ka vihmametsasid

Lisaks puuetega toimetulekule aitavad kõrgtehnoloogilised kaamerad ja mikrofonid, kombineerituna tehisintellektiga ka puuete tekkimist vältida. Koostöös Hispaania iduettevõttega DIVE Medical-iga arendas Huawei Track.Ai lahenduse ja seadmed, mis aitavad tundlike kaamera ja tehisintellekti abil diagnoosida varajases faasis nägemisraskusi ning haigusi. Track.Ai lahenduse kaudu monitoorib Huawei Matebook E ekraan lapse silmade reaktsiooni ja liikumist ning edastab kogutud andmed doktori P30 nutitelefoni, mis omakorda annab arstile diagnoosi.

WHO andmetel on maailmas umbes 19 miljonit nägemishäirega last, kuid õigeaegse diagnoosi ja ravi korral, oleks 70-80% nendest juhtumitest ennetavad või ravitavad. Eriti keeruline on olukord arengumaades, kus vastava eriala arste napib.

Tundlik tehnoloogia abil on lisaks inimestele võimalik aidata ka ökosüsteemi. Koostöös organisatsiooniga Rainforest Connect arendati süsteem, mis võimaldab tehisintellekti abil helilaineid eristada ning tuvastada ebaseaduslikku raiet Lõuna-Ameerika vihmametsades. Vihmametsade helifoon on liiga keeruline, et inimkuulmine suudaks helisid eristada, kuid taaskasutades Huawei nutitelefone kogub Rainforest Connect vihmametsadest helisalvestusi. Helisalvestused laetakse edasi pilveteenusesse, kus tehisintellekti abil tuvastatakse näiteks mootorsaagide või raskeveokite müra.