Kui USA sideametiga (FCC) on kooskõlastatud hetkel 12 000 satelliidi õhku saatmine, mis paikneks 300 kuni 600 kilomeetri kõrgusel, siis nüüd esitas FCC Rahvusvahelisele Telekommunikatsiooni Liidule (ITU) SpaceX-i nimel 20 taotlust, mille kohaselt on plaan lisaks sellele Maa lähiorbiidile (LEO) saata veel 30 000 satelliiti.

Kui hetkel on kosmoses 60 Starlinki satelliiti, millele plaanitakse FCC-le esitatud plaanide kohaselt lähima viie aasta jooksul lisada veel 1584 ning 2027. aastaks veel 2200, siis ITU-le esitatud kava ei ütle sõnagi selle kohta, millal 30 000 satelliiti kosmosesse jõudma peaks. Küll aga on taotlustes täpsemalt määratud teised tehnilised detailid, näiteks satelliitide paiknemiskõrgus ja nende töötamissagedused.

SpaceX selgitas olukorda täpsemalt kosmoseportaalile SpaceNews. "Nõudlus kiire ja stabiilse internetiühenduse järgi on maailmas üha tõusmas ning seda just piirkondades, kus ühendused on halvad, ebastabiilsed või nende rajamine on kallis. SpaceX teeb samme selleks, et tõsta Starlinki poolt hallatavat maksimaalseid andmemahtusid ning andmetihedust," ütlesid ettevõtte esindajad kommentaaris.

Spetsialistide sõnul nii palju satelliite suure tõenäosusega aga korraga õhku ei saadeta ning tegemist on lihtsalt kavala lükkega. Telekomianalüütik Tim Farrar, kes on ka varasemalt SpaceX-i plaanide suhtes kriitiline olnud, ütles, et tegemist on lihtsalt plaaniga ITU panna uurima, millist mõju sellise hulga eri lainepikkustel toimivate satelliitide õhku toimetamine Maa kommunikatsioonisüsteemidele omaks, et seejuures ise samal ajal vaikselt oma Starlinki süsteemi arendamisega edasi minna. SpaceX keeldus seda väidet täpsemalt kommenteerimast.

Igal juhul on ka plaan 12 000 satelliiti õhku toimetada väga grandioosne, rääkimata 42 000 satelliidi orbiidile saatmisest. Praeguseni on inimesed alates 1957. aastast kosmosesse saatnud "vaid" 8378 satelliiti, millest hetkel tiirleb Maa ümber 4987. Nendest omakorda töövõimelised on vaid 1900.