Sellenädalane küsimus: kas on olemas lained, mis meid kahjustavad ja seetõttu ei tohiks näiteks telefoni enda läheduses hoida või peaks sellel andmeside välja lülitama?

Vastab: Tallinna Tehnikaülikooli IT-teaduskonna teadlane Ivo Müürsepp.

Jah, on olemas elektromagnetkiirguse liigid, mis on inimese tervisele kahjuliku toimega ja võivad suurtes doosides isegi surma põhjustada - nendeks on ultraviolett-, röntgen- ja gammakiirgus.

Tänapäevastes sideseadmetes kasutatavad raadiolained on nii madala sagedusega, ega oma seetõttu mitte mingit teadaolevat negatiivset mõju tervisele. Seadmed, mis tekitavad väga suure võimsusega raadiokiirgust, nagu näiteks radarid, võivad lähidistantsilt põhjustada keha ülekuumenemist või põletusi. Samas on igapäevases kasutuses olevate sideseadmete võimsus märkimisväärse soojusliku mõju tekitamiseks kaugeltki liiga väike.

Nutitelefoni andmeside väljalülitamine võib vähendada veidikene telefoniarve suurust ja pikendada pisut aku kestust, kuid mingit muud suuremat mõtet sellel pole. Isegi kui telefoniga ainult rääkida, toimub kõne edastamine ikkagi digitaalsel kujul andmesidet kasutades. Isegi siis, kui inimene oma telefoni ei kasuta, suhtleb viimane iga natukese aja tagant automaatselt võrguga, ehk andmeside väljalülitamine ei tähenda seda, et telefon enam üldse raadiolaineid ei kiirgaks.

Saada julgelt ka oma küsimus e-postiaadressile forte@delfi.ee või esita see Forte Facebooki lehel sõnumina.