Näiteks Ameerika Ühendriikides tuvastati eelmisel aastal sealse epideemiakeskuse andmete kohaselt 2,4 miljonit kõnealuste suguhaiguste juhtumit. Tegemist on kõige kõrgema üldarvuga riigi arvepidamise ajaloos.

Ka protsentuaalselt vaadeldes on olukord 2017. aastaga võrreldes hull. Gonorröajuhtumeid oli viis, eriti nakkava süüfilise juhtumeid 14 ja klamüüdiajuhtumeid kolm protsenti enam kui 2017. aastal. Nii gonorröa kui ka süüfilise puhul oli juhtumite hulk viimati nii kõrge 1991. aastal, kirjutab Vox.

Ka Euroopas on trendid tõusuteel. Näiteks klamüüdiajuhtumite hulk on võrreldes 2000ndate aastate algusega kahekordistunud, seejuures on samuti veduriks arenenud riigid. 2012. aasta andmete kohaselt on lausa 62 protsenti kõigist klamüüdiajuhtudest Ühendkuningriigis, 84 protsendi juhtumite eest on vastutavad neli riiki - lisaks Ühendkuningriigile ka Taani, Norra ja Rootsi.

Sarnast trendi on Euroopas märgata ka gonorröa puhul, kus eesrindel on ka Eesti. Esikohal on taas Ühendkuningriik, kus esineb 60 protsenti kõigist Euroopa juhtumitest, kuid 2012. aasta andmetel on haigusega tõsiseid probleeme (enam kui 15 juhtumit 100 000 inimese kohta) ka Eestis, Lätis ja Iirimaal.

Gonorröa on üks kõige murettekitavamaid suguhaiguseid ka Euroopas ka Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) kohaselt, mis toob välja, et alates 2008. aastast on juhtumite hulk kasvanud koguni 89 protsenti ning ohus on just mehed, kelle haigestumine on märgatavalt tõusnud.

Süüfilise puhul on esirinnas Läti, Leedu, Hispaania, Malta ja Rumeenia, kuid üldine trend on taas sama - 2010. aastal üldine langustrend pöördus ning nii 2012. kui ka 2013. aasta andmete kohaselt oli tegemist tõusva trendiga. Haigestumist täheldati enam inimeste puhul, kes olid vanemad kui 25.

Peaaegu juba kadunud

Tähelepanuväärne on seejuures see, et klamüüdia ja süüfilis olid 1980ndatel Euroopast juba pea täielikult välja juuritud ning täpselt samamoodi olid asjalood ka Ameerika Ühendriike. Ravimeetodid ning haiguse diagnoosimine on aja jooksul muutunud üha lihtsamaks ning inimesed ise on haigustest teadlikumad. Kuidas me siis oleme jõudnud olukorda, kus murettekitavad haigused on taas tagasi meie eludesse hiilimas?

Põhjuseid on mitu, kuid üldiselt võib valdava osa neist taandada ühele - inimeste seksuaalkäitumine on muutumas üha vabamaks, seksi otsimine on tehtud lihtsamaks ning inimesed ka riskivad rohkem. Voxiga rääkinud ekspertide sõnul on oma osa näiteks kohtingurakendustel nagu Tinder, kuid ka näiteks homoseksuaalsete meeste riskantsemal käitumisel.

Seattle'i suguhaiguste vältimise programmi juht Matthew Golden selgitas Voxile, et veel üks trend, mida on täheldatud, puudutab n-ö PrEP ravimeid, mis kaitsevad geimehi HIV-sse haigestumise eest. Kuna ravim kaitseb küll HIV eest, ei aita see siiski ära hoida süüfilisse haigestumist. HIV ja süüfilis on tihti koos eksisteerivad haigused ning seetõttu on risk haigestuda kõrge. PrEP ravimid loovad aga võltsturvatunde ning see võibki olla üks tegur, miks süüfilisse haigestumine on tõusuteel ning ohus on just üks oluliseim riskigrupp - homoseksuaalsed mehed.

Euroopa uuringutulemused viitavad samuti, et süüfilisest on enim mõjutatud just homoseksuaalidest mehed, vanuses 25-34. Viimase aastakümne jooksul on juhtumid sagenenud Saksamaal, Ühendkuningriigis, Islandil ja Iirimaal, samas kui Eestis ja Rumeenias on juhtumite hulk vähenenud umbes poole võrra.

Riske ei võta aga vaid homoseksuaalid. Kohtingurakendused võimaldavad olenemata seksuaalsest orientatsioonist kõikidel lihtsamini juhupartnereid leida, mis omakorda tähendab seda, et seksitakse rohkem. Kuna keskmisel kohtingurakenduse kasutajal on aga ka rohkem partnereid, tõstab see märkimisväärselt ka suguhaigustesse haigestumise riski.

Soovitus vana hea - kasuta kondoomi

Nii ECDC kui ka Maailma Terviseorganisatsiooni spetsialistide sõnul on üks lihtne lahendus, kuidas suguhaiguste levik taas kontrolli alla saada ning seejuures pole olulist vahet, kas seksitakse palju, vähe või millist sugu või orientatsiooni partneritega. Selleks on loomulikult kondoomi kasutamine.

"Riskantse seksuaalkäitumise ja suguhaiguste leviku vahel on otsene seos," hoiatas ECDC suguhaiguste leviku programmi juht Andrew Amato-Gauci. Seetõttu tuleb juhupartnerite puhul kindlasti esialgu otsustada kondoomi kasuks. Lisaks sellele soovitab Amato-Gauci tihemini käia ka suguhaiguste kontrollis, eriti juhul, kui seksuaalkäitumine on vaba või kui kuulutakse riskigruppi.