Jaapanis kasvatatakse sadu viinamarjasorte, kuid vaid üks neist on nii ihaldusväärne, et marjade eest küsitakse sadu eurosid (ja see on ühe viinamarja, mitte terve kobara hind). Jaapani Ishikawa prefektuuris aretatud Ruby Romanit peetakse üldse kõige kallimaks puuviljaks planeedil.

Sordi ajalugu sai alguse 1995. aastal, kui Ishikawa viinamarjakasvatajad esitasid prefektuuri põllumajandusuuringute keskusele taotluse suurte punaste marjadega sordi väljatöötamiseks. Katsepõllule istutati 400 eksperimentaalset viinamarja-istikut, mis kaks aastat hiljem hakkasid saaki kandma.

400 istikust hakkasid punaseid marju kandma aga vaid neli, ja ainult ühel kasvanud marjad olid nii suured, et vastasid põllumeeste ootustele. Järgmise 14 aasta jooksul aretati seda viinamarjasorti selektiivselt edasi, suurendades pidevalt marjade mõõtmeid, parendades nende maitset ja värvust ning muutes nende kasvatamist hõlpsamaks. Nüüdisajal nimetatakse sorti Ruby Roman rahvasuus „Ishikawa aardeks“.

Maailma kõige kallima viinamarjasordi tiitel kinnistati 2016. aastal, kui 26 marjast koosnenud kobar müüdi maha 1,1 miljoni jeeni eest (nüüdisvääringus 10 715 euro eest, mis teeb ühe marja hinnaks ümmarguselt 360 eurot).

Ehkki sordinimetust Ruby Roman kasutatakse mitmesuguste marjade kirjeldamiseks, peavad need, mis seda nimetust tõesti väärivad, vastama väga rangetele tingimustele. Näiteks peab iga mari kobaras kaaluma vähemalt 20 grammi ja selle suhkrusisaldus peab küündima vähemalt 18 protsendini.

Sordi Ruby Roman kõrgema (Premium) kategooria marjadele kehtivad veel rangemad reeglid. Selleks, et konkreetsed viinamarjad pälviksid ametlikult kõrgema kategooria tiitli, peab iga üksik mari kaaluma rohkem kui 30 grammi ja kogu marjakobar vähemalt 700 grammi.

Ruby Romani viinamarju pole kerge hankida; suurem osa neist müüakse oksjonitel. Veelgi keerulisem on saada kobara Ruby Roman Premium marjade omanikuks. Nt 2010. aastal omistati kõrgem Premium-kategooria vaid kuuele viinamarjakobarale ja 2011. aastal ei kvalifitseerunud tiitlile ükski kobar.

Viinamarjasordi ametlikul veebilehel kirjeldatakse Ruby Romanit kui väga madala happelisusega ning väga suhkru- ja mahlaküllast sorti, mille hammustamine täidab suu tugeva magusa maitsega. Marju on vahel võimalik osta ka ühekaupa, mis annab neile ka taskupärasema hinna, kuuldavasti alates 2000 jeenist (17 eurost).

Kui Teil tekkis küsimus, kuidas pandi sordile just selline nimi, võtke teadmiseks, et selle valisid 639 eri nimevariandi seast välja Ishikawa prefektuuri elanikud.