Teadlastele ja ajaloolastele tuleb seejuures appi sünkrotron - elektronikiirendi, mida kasutatakse sünkrotronkiirguse ehk üliereda elektronkiirguse loomiseks. Täpsemalt viiakse eksperimenti läbi Ühendkuningriigi riiklikus sünkrotronis, mis kannab nime Diamond Light Source.

Selle abiga plaanitakse lugeda aastal 79 Vesuuvi purske ajal selle jalamis asunud Herculaneumi linnas olnud ürikuid, mille puhul oletatakse, et need räägivad Julius Caesari perest. Kuna ürikud on pealt söestunud, on neid võimatu avada, ilma, et need puruneks, kuid arvatakse, et praeguses vormis on neid võimalik lugeda.

Ühendkuningriiki külastanud Kentucky Ülikooli teadlased kasutasidki nüüd sünkrotroni, et nii rullid kui ka neli mitte rullis olevat ühelehelist tekstide osa sisse skaneerida. Selle info võtavad nad kodumaale USAsse kaasa, et välja õpetada tehisintellektisüsteem, mis oleks võimeline vahet tegema papüürusel ja tindil.

Kentucky Ülikooli teadlaste rühma juhtiv Brent Seales arvab, et suure tõenäosusega võtab rullide täielik läbi lugemine vähemalt kuus kuud. Seda, mida seejuures avastatakse, ei oska teadlased veel arvata. Kristlasena loodab Seales ise näiteks, et tegemist võiks olla mõne varakristliku tekstiga, kuid välistatud ei ole, et tegemist võib olla ka näiteks muistse retsepti või suvalise ametliku dokumendiga.

Samas tõdeb ta, et lõppude lõpuks on tegemist ikkagi akadeemilisest eesmärgist innustatud ülesandega teadmisi koguda. "On oluline end siduda ajaloo vältel eksisteerinud inimestega. Kui me oleme juba vaeva näinud, et ürik päästa, siis võiks seda ju ka lugeda," arvab Seales.