Aalto ja Cambridge Ülikooli ning Zürichi Tehnikaülikooli koostöös läbi viidud uuring näitas, et inimesed kirjutavad praegu telefonidega umbes 70 protsenti sama kiiresti kui tavalistel arvutiklaviatuuridel. Teadlaste sõnul on võimalik arvutiklaviatuuril maksimaalselt trükkida umbes 100 sõna minutis, kuid valdava osa inimeste puhul jääb tegelik kiirus pigem 35-65 sõna vahele.

Telefonil trükkimise tulemused ei ole sellest kaugel - kõige kiirem katses osaleja oli võimeline ekraanile manama 85 sõna minutis. Keskmine jäi aga klaviatuuriga trükkimise keskmise alampiiri lähedale - 36 sõna minutis.

Zürichi Tehnoloogiaülikooli teaduri Anna Feiti sõnul oli näha erinevusi nii trükkimistehnika kui ka harjumuste kohapealt. Näiteks on kahe pöidlaga kirjutamine kõige efektiivsem ning sellisel moel on keskmine kirjutamiskiirus 38 sõna minutis.

Samuti näitas uuring, et automaatsed parandussüsteemid aitavad trükkimiskiirusele kaasa. Samas aga sõnu ennustavad süsteemid seda ei teinud, kuna panid inimese pidevalt mõtlema, kas ta tahab seda sõna kasutada, pannes ta väärtuslikku kirjutamisaega kaotama.

Leiti ka, et eksisteerivad suured erinevused põlvkondade vahel. 10-19 aasta vanused noored olid võimelised telefonis kirjutama keskmiselt 10 sõna minutis kiiremini kui 40ndates eluaastates inimesed. "Noored on alati kasutanud just puutetundlikke ekraane. Vanemad põlvkonnad võivad olla küll klaviatuure kauem kasutanud, kuid eri tüüpi lahendusi. Erinevused kirjutamiskiiruses on üllatavad," ütles Aalto Ülikooli akadeemik Antti Oulasvirta.

Suur osa katses osalenutest olid 20ndates eluaastates naised, kes kasutasid päevas nutiseadmeid keskmiselt kuus tundi. Samuti pärinesid vähemalt pooled osalejad Ameerika Ühendriikidest.