Kuigi tavatarbijale võib tunduda, et VoLTE võimekusega telefoni võrku lülitamine ning VoLTE kõnede lubamine on lihtne ning võtab sideteenuse pakkujal vaid ühe nupuvajutuse, on tegemist keeruka teenusega, kus sisuliselt iga telefoni kasutusele võtmiseks on vaja välja töötada eraldi konfiguratsioonifailid.

"Sellest, et seadmes on kiip, mis teoreetiliselt toetab VoLTE-t, on üksi vähe kasu. Vaja on, et see kiip oskaks võrguga suheldes ka õigetesse kohtadesse pöörduda ning teenuseid ja lisateenuseid "käima panna". Sellist konkreetsele võrgule vastavat ning sadadest parameetritest koosnevat konfiguratsiooni saab seadme tarkvara süvakihtidesse lisada ikkagi vaid seadmetootja ning selline koostöö toimub meil igapäevaselt," selgitas Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf.

Sama kinnitasid nii Elisa kui ka Tele2 esindajad. "Tegemist on tootja ja operaatori koostööga, et vastavad seaded nutitelfonidesse või tahvlitesse saada. Elisal on eelkõige fookuses tootjad, kelle mudeleid me kõige enam müüme. Näiteks Samsungi ja Huawei telefonide nimekiri on juba väga pikk," kommenteeris Elisa meediasuhete spetsialist Taavi Teder. "Need telefonid olenevad operaatori ja telefoni tootja kokkuleppest / koostööst," lisas lakooniliselt Tele2 esindaja Tanel Sarri.

Nii Elisa kui ka Telia esindajad kinnitasid, et loomulikult on neil plaanis pidevalt uusi VoLTE toega telefone võrku jõudumööda lisada. "Tegeleme järjepidevalt teiste tootjatega, et saaks toe ka teistesse nutitelefonidesse. Näiteks hetkel testime Nokia telefone ning lähitulevikus ka LG ja OnePlusi telefone. Hiljem ka kõikide ülejäänud tootjate telefone mida Elisa müüb," ütles Teder.

Telia esindaja Raigo Neudorf tõi aga välja, et suuremate tootjate uued mudelid saavad Telia võrgus lepingulistel klientidel VoLTE teenuse automaatselt. "Selle eelduseks on 4G andmesidepaketi olemasolu, telefonis tootja uusim tarkvara ja 4G (LTE) võrgu kasutamise lubamine, kuna 4G- ehk VoLTE-kõne kasutab kõnede tegemiseks 4G andmesidevõrku," sõnas ta.

Neudorfi sõnul on ka Telial plaanis ajapikku jõuda olukorda, kus VoLTE lahendusi pakutaks kõikidele oma tooteportfellis olevate telefonimudelitele. "Samas peab siin arvestama ka tootja poolse panusega, mis tähendab, et VoLTE teenuse pakkumiseks peab seadme valmistaja tegema operaatoriga koostöös vastavad seadistused," rõhutab Neudorf aga veelkord.