Mupo inspektoritel on ukraina päritolu inimestega viimasel ajal palju probleeme. Piletikontrolli sõnul on rohke võõrtööjõu sissetoomine Tallinna hüppeliselt tõstnud bussis ja trammis jänest sõitvate välismaalaste arvukust. Eriti palju jäneseid on ukrainlastest ehitustööliste seas.

Bussis jänes ja ka roolis tekitab probleeme

Lisaks sellele, et massiliselt ei osteta ühistranspordis piletit, ei ole neil tihti kaasas ühtegi dokumenti. Vastavalt protseduurireeglitele tuleb piletita kodanikule teha isikutuvastus, mida ilma dokumendita teha on võimatu.

Tihti tuleb oodata, kuni üks kodanikest käib ööbimispaigas ja toob kohale dokumendid. See kõik häirib tõsiselt piletipatrulli töörütmi.

Varasemast on teada mitmeid juhtumeid, kus piletipatrull on tuvastanud illegaalselt riigis viibinud või tööloata kodanikke ja neid, kelle tööluba ning viisa on lõppenud või puudunud.

Samuti on mupo patrull tuvastatud ilma tööloata ukrainlasi, kes pakuvad taksoteenust. Lisaks puudub neil ka teenindajakaart ning nende sõidukitele ei ole tehtud vajalikku kontrolli.

Enamasti pakuvad nad taksoteenust infoühiskonna platvormi kaudu, neist enim on levinud Yandex takso. Aga ka teiste äpitaksode rooli satub ukrainlasi: tihtipeale sõidab sama inimene mitut äppi.

Jätavad oma autoromud vedelema

Ukrainlastega kaasneb veel üks probleem – järjest rohkem leiavad munitsipaalpolitseinikud Tallinna tänavatelt avariilisi romusõidukeid, mis on kuulunud siin töötanud Ukraina kodanikele.

Skeem on iseenesest lihtne – ostetakse odav vana või avariiline autoront ning sõidetakse sellega, kuni see veel liigub või kuni tööots läbi saab. Seejärel naastakse kodumaale ning jäetakse auto tänavale vedelema.

Peagi lüüakse autol klaasid katki ja mahajäetud sõidukisse seavad end sisse asotsiaalid või narkomaanid. Auto on prügi täis, mingil hetkel süttib auto põlema – selline on üldlevinud skeem. Ukrainlaste poolt maha jäetud romusid on viimaste kuude jooksul Põhja-Tallinna inspektorite poolt tuvastatud vähemalt viis tükki.

Auto omaniku tuvastamine ja otsimine on aga ajakulukas töö, mida saaks kasutada sootuks tõhusamalt muude probleemide lahendamiseks. Näiteks bussis jäneste tabamiseks. Tihti leiabki selliseid võõrtööliste poolt maha jäetud romusid just Tallinna äärelinnadest, kus ehitusmehed töö vaheajal üürikorteris puhkavad.

Üks on selge – ukraina võõrtööjõu kasutamine on Eestis vähe kontrollitud ning valmistab korrakaitsjatele paraja peavalu.