Kogu olukorrale heitis valgust Buzzfeedi hangitud NASA-sisene meilivahetus, mis näitas, et Maast umbes viis korda lähemalt kui Kuu möödunud asteroid oleks võinud ka vabalt Maa poole põrutada ning keegi poleks seejuures isegi silma pilgutanud. Kuni 130 meetrise läbimõõduga asteroid avastati alles 24 tundi enne seda, kui see Maast möödus.

Kusjuures selle avastas üldse Brasiilias asuv Soneari nime kandev teleskoop, mis on keskendunud just Maa-lähedaste objektide avastamisele, kuid mitte ükski NASA poolt välja töötatud planetaarse kaitse süsteem. See pani loomulikult NASA teadlased pead kratsima.

"See objekt läbis kõik meie tuvastussüsteemid. See paneb mind mõtlema, kui tihti sellist olukorda varem on olnud, kus asteroid küll Maast möödub, ent seda ei avastata," kirjutas töökaaslastele NASA JPL Labori töötaja Paul Chodas. Ka teised NASA töötajad tõdesid meilides, et juhtum on murettekitav, kuna näitab, et planetaarse kaitse seisukohast on Maa kaitsesüsteemid veel väga nõrgad.

NASA ja USA Kongress on seejuures omavahel pikka aega vaielnud, kas selliste süsteemide arendamisesse tuleks rohkem raha suunata. USA Teaduste Akadeemia selleaastane raport näitab, et kuigi Kongress nõudis NASA-lt 2005. aastal loodud regulatsiooniga, et tuvastada tuleb 90 protsenti Maale tõenäoliselt ohtlikest asteroididest, pole selleks tarvilike teleskoopide ja kosmoseaparaatide tarvis raha eraldatud.

Huvitav oli aga seekordse juhtumi juures see, et mitmed NASA seadmed küll "nägid" taevakeha, kuid ei andnud sellest teada ega liigitanud seda ohtlikuks. ATLAS-teleskoobid nägid seda näiteks 21. juulil, Pan-STARRS teleskoobid aga lausa juuni lõpus, mõlemal juhul olid aga vaatlustingimused keha täpsemate parameetrite määramiseks ebasobivad ning seetõttu ei saadud asteroidist täpset aimu.

Chodas üritas seejuures Buzzfeedile kommentaare jagades olukorda leevendada ning ütles, et automatiseeritud süsteemid töötasid täpselt ning leidsid lihtsalt, et keha ei kujuta endast kokkupõrkeohtu. Ometi tunnistas ka tema, et asteroidi lähedalt möödalend oli planetaarse kaitse kogukonnale üllatus ning vajab tõepoolest lähemat uurimist.