Hiinas asuva Southeasti Ülikooli teadlaste töö pakub välja, et diabeetikute alkoholitarbimise soovitused tuleks uuringu tulemuste tõttu üle vaadata. Kriitikud aga sellega ei nõustu ning toonitavad, et alkoholi tarbimine toob kaasa hoopis muutused veresuhkru tasemes ning võib viia ka ülekaalulisuseni, mis on II tüübi diabeedi üks peamisi tekkepõhjuseid.

Oma vastuolulises töös uurisid teadlased 575 katsealust, kellel oli II tüübi diabeet ning leiti, et mõõdukas või vähene alkoholi tarbimine parandas glükoosi ainevahetust ning alandas insuliinitaset. Lisaks sellele tuvastati näiteks, et alkoholi tarbimine oli seotud ka madalamate triglütseriidide ja insuliinitasemetega.

Ühendkuningriigi Diabeediühing aga näiteks värskest teadustööst vaimustunud ei ole ning selle esindajad rõhutavad, et diabeetikud ja riskigruppi kuulujad peavad jätkuvalt alkoholi tarbimisega ettevaatlikud olema, kuna sellega kaasnevad kiired veresuhkru muutused võivad kaasa tuua hüperglükeemilise šoki.

Mitmed teised spetsialistid ütlevad, et kuigi on võimalik, et alkohol niimoodi mõjub, on hetkel liialt vara hakata ütlema, kas alkoholi tarbimine päriselt nii mõjub. Ka uuringu autorid tunnistavad, et kuigi esialgsed tulemused on sellised, vajab küsimus veel suuremahulisemaid uuringuid, mille toel saab hakata põhjapanevamaid järeldusi tegema.

Küll aga on sarnaseid tulemusi näidanud varasemad uuringud, näiteks 2011. aastal Hispaanias läbi viidud uuring näitas samuti, et inimesed, kes tarbivad mõõdukalt õlut, treenivad ning söövad Vahemere dieedi järgi, on rohkem kaitstud nii II tüübi diabeedi ning rasvumise eest.

Ka toonasel uuringul oli palju kriitikuid ning uuringu läbiviijaid süüdistati nii alkoholismi propageerimises kui ka valede järelduste tegemises. Samuti oli toonane uuring üpris piiratud valimiga - vaadeldi vaid 1249 üle 57 aasta vanust inimest.