Kaasanis toimus rahvusvaheline erialameisterlikkuse võistlus Worldskills, millest võttis osa 1300 inimest 63 riigist ja regioonist. Lõpetamisel esines Venemaa president Vladimir Putin isiklikult.

Oma oskusi näidati väga erinevatel erialadel: elektroonika, leivaküpsetamine, lilleseade, juveliiritöö, infoturve ja muud (kokku 56 eriala). Jelizaveta Tšuvpilo esindas Eestit erialal trükitehnoloogia pressis.

„Sa pead täitma ülesande trükkida kujutis ja „sobitada kokku ristid”, see tähendab ristata neli värvi, et saavutada vajalik tulemus maksimaalse tiraaži juures,” rääkis Jelizaveta konkursist.

Küsimuse peale, milline on tema roll, mida ta peab tegema, võrdles Jelizaveta oma tegevust tavalise printeri tööga, ainult suuremates mõõtmetes. „Seal ei ole ainult üht nuppu „prindi”, vaid 20. Mitte kaht lehte, vaid 20. Ise peab kõik seadistama: asetuse, värvid (põhivärve on ainult neli – sinine, punane, kollane ja must). Sa tegeled kõigega: lõikamisega, trükkimisega digitaalsel, nelja- ja kahevärvilisel masinal. Lisaks sellele hinnatakse ohutustehnikat, näiteks tüdrukud peavad juuksed kinni panema. Pluss vaadatakse, kuidas sa masinaga suhtled.”

Märtsis registreeriti Jelizaveta osavõtjaks ja ta alustas ettevalmistust koos õpetaja Aivo Brenneriga. „Olime viies riigis õppimas: Prantsusmaal, Soomes, Venemaal, Lätis ja Saksamaal,” rääkis Jelizaveta.

Üldiselt võistlused Kaasanis Jelizavetale meeldisid. Tema sõnul tutvus ta kolleegidega, hoiab mõnega kontakti ja valmistab isegi ette rahvusvahelist projekti.

Kui rääkida eraldi trükkimisest, siis tundub, et see on iganenud amet, mis pole noortele huvitav. Aga Jelizaveta ja turniir Kaasanis seda ei kinnita.

„See on aktiivselt arenev eriala. Trükitöö eest makstakse suurepäraselt. See on suurepärane karjäär. Mulle meeldib protsess ise. Selles ametis näen ma piisavalt kunsti, sa pead pidevalt arenema, õppima. Lõputu praktika,” märkis Jelizaveta.

Jelizaveta sõnul selles valdkonnas tööhõivega probleeme ei ole.

„Ei trükita ainult paberile. Ka metallile, kangale, kruusidele. Meil õpetatakse seda kõike. Ma võin edaspidi ise oma tee valida: võin jätkata trükkimist paberile ja võin üldse keskenduda oma hobile – T-särkide trükkimisele. Praegu on üks kõige nõutumaid valdkondi pakendid. Kas või piimapakk – see on ka trükkimine. Võimalik, et pärast tehnikumi lõpetamist hakkan esmakursuslasi õpetama ja iseenda jaoks töötama.”