Maanduri leidis eile India Chandrayaan-2 orbiiter, mis proovis ka koheselt sellega kontakti astuda, kuid ebaõnnestus. India kosmoseagentuuri juhi Kailasavadivoo Sivani sõnul üritab maandur veel vähemalt tuleva kahe nädala jooksul jätkuvalt maanduriga sidet saada.

Seda, millises seisukorras maandur võiks olla, Sivan ei täpsustanud. Kuna maanduriga kadus kontakt maandumise ajal, kui see oli Kuu pinnast umbes kahe kilomeetri kõrgusel, arvatakse, et see võis vastu Kuu pinda puruks kukkuda.

India kosmoseuuringute agentuuri (ISRO) esindajad jäävad aga posiitivseks ning tõdevad, et suur osa süsteemidest, mida proovida sooviti, said testitud juba enne maandumist. Ka üldine maandumistrajektoor oli plaanipärane, kuni ühel hetkel sidekatkestus missiooni katkestas. Missiooniblogi kohaselt sai selleks ajaks täidetud aga 90-95 protsenti kõigist ülesannetest, mida täita sooviti.

Vikramiga kaasas olnud Pragyani nime kandva kuukulguri eesmärk oli maanduda Kuu lõunapoolusel, et piirkonda põhjalikumalt avastada. Kui missioon oleks õnnestunud, oleks Indiast saanud neljas riik ajaloos, mis on hakkama saanud nn "pehme maandumisega" Kuule. Sama proovisid selle aasta alguses juudid oma Beresheeti nime kandva kuumaanduriga.

Chandrayaan-2 orbiiter, Vikrami maandur ning Pragyani kulgur saadeti kosmosesse üheskoos selle aasta juulikuus. Orbiiter jõudis Kuu orbiidile 20. augustil ning maandur eraldus sellest 2. septembril. Kuigi maandur ja kulgur on suure tõenäosusega hävinud, jätkab orbiiter sellele vaatamata oma missiooni ning uurib Kuud eemalt. Praeguse prognoosi kohaselt kestab missioon vähemalt veel terve aasta.