Geel avastati 28. juulil kulguri tavapärase tegevuse käigus. Nimelt plaanisid aparaadi juhid selle just välja lülitada, et kulgur Päikesest tuleneva kuumuse ja kiirguse tõttu kahjustada ei saaks, kui leidsid selle edastatud pilte üle vaadates pisikese kraatri, mille põhjas geeli täheldati.

Kuigi kulgur pidi esialgse plaani kohaselt pärast uinakut edasi liikuma, otsustati see paigale jätta ning keskenduti sellele, et aine kohta rohkem teada saada. Selleks manööverdati masinaga kraatri juurde.

Ainet uuriti kulguri pardal oleva VNIS lühinime kandva instrumendiga - tegemist on spektromeetriga, mis toimetab nähtava valguse ja lähiinfrapunakiirguse piirkonnas. Uurides selle abiga ainelt peegelduvat valgust, on võimalik määrata mateeria keemilist koostist. Kuigi analüüsid on tehtud, pole nende tulemusi veel avalikuks tehtud ning hetkel on teada vaid see, et tegemist oli geelisarnase konsistentsiga ainega, mis oli ebatavalist värvi.

Teised teadlased oletavad, et tegemist võib olla Kuu ning meteoriitide kokkupõrgete tagajärjel tekkinud sulaklaasi laadse ainega, mis kraatri põhja kogunenud on. Tegemist on aga vaid hetkel teada oleva info põhjal tehtud oletusega, mis võib olla ebatäpne, eriti arvestades, et hiinlased pole siiani ainest isegi pilti avaldanud.

Yutu-2 kulgur jätkab Kuul toimetamist, tehes pause Kuu öö ajal, mil kulguril liikumiseks vajalikku päikeseenergiat ei ole. Aparaat liigub edasi läänesuunal ning leiab loodetavasti veel palju seninägematut, mis meie teadmisi Kuust vormida aitab.