Hüpertrihhoosi ehk liigset karvakasvu esile kutsuv ravim tekitas olukorra, kus heledate udemete asemel hakkasid väikelaste kehadel ning näos vohama paksud ning tumedad karvad. "Mu lapse otsaesine, põsed, käed ning jalad olid kõik paksu karvakihiga kaetud," ütles üks mures olev ema, Ángela Selles, Hispaania päevalehele El País. "Tal tekkisid täiskasvanud inimese kulmud. See oli kõik väga õudne, kuna ma ei teadnud, mis temaga toimub," ütles Selles.

Kokku diagnoositi Hispaania eri piirkondades 17 hüpertrihhoosiga väikelast. Kuigi sellist haigust võib esineda ka geneetilistel põhjustel, oli 17 väikelapse samaaegne haigestumine kummaline ning olukorda hakkas uurima Hispaania ravimiamet AEMPS. Ei läinudki kaua enne kui leiti, mis kõigil lastel ühist oli - neid kõiki raviti omeprasooli sisaldava siirupiga, mis aitab refluksi vastu.

Kiire ja tihe karvakasv ei ole aga omeprasooli kõrvaltoimete hulgas ning seetõttu otsustasid ametnikud minna tehasesse kohapeale, et välja selgitada, miks ravim lastele niimoodi mõjub. Pärast mõningat uurimist selgus, et tehases oldi ekslikult minoksiidili nime kandvale kiilasuseravimile pandud omeprasooli silte.

Kohalik ravimiamet pani tehase kinni, kuna see ei vasta ravimitootmise standardile ning andis Farma-Química Surile kuus kuud armuaega, et asjad korda seada. Kui ka selle aja jooksul asjad korda ei saa, võib tootja litsentsist ilma jääda.

Olukorrast puudutatud perekondadele sellest ei piisa ning neli neist on algatanud ettevõtte vastu kriminaalasja. Lisaks sellele on käimas ka riigipoolne kohtuasi.

Ravimitega toimunud segadus lastele õnneks pikka mõju ei avalda. Sellese sõnul on tema lapsel küll täheldatud maksaprobleeme, kuid aja jooksul organ taastuma. Mis puudutab aga tihedat karvkatet, siis see muutub arstide hinnangul lähikuude jooksul taas õhemaks.