Bloomberg kirjutab, et kui Brasiilias lõõmas 22. kuni 23. augustini 2127 põlengut, siis Angolas oli neid samal perioodil koguni 6902, naaberriigis Kongos aga veel 3395.

Lisaks sellele näitab NASA instrument FIRMS, et tegelikult on Aafrika põlengud ka oluliselt intensiivsemad ning juba kiire vaatluse abiga on kaardilt näha, et need paigutuvad piirkonnas oluliselt tihedamalt ning suuremale alale kui Brasiilias.

Probleemile on tähelepanu juhtinud ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron, kelle sõnul oleks vaja toetada ka Aafrika riike metsapõlengute vastu võitlemisel sarnaselt, nagu G7 riigid just toetasid 22 miljoni USA dollariga Brasiilia põlengute kustutamist.

NASA kaardisüsteem aga ei näita, kas tegemist on metsa-, maastiku-, või rohumaapõlengutega. Ka varasematel aastatel on sarnaseid põlenguid Aafrikas täheldatud ning NASA on varasemalt öelnud, et tegemist on alepõllundusega. Eelmisel aastal tuvastati ühe juuninädala jooksul piirkonnas näiteks 67 000 tulekahjut.

Eelmisel aastal ütles NASA, et ka Brasiilias nähtavad põlengud on alepõllunduse ilmingud. Selleaastased ulatuslikud põlengud näitavad, kui lihtsasti selline põllumajandusviis kontrolli alt väljuda ning hukutavate tagajärgedeni viia võib.

NASA FIRMS instrumendi veebiliidese abiga saad ka ise pilgu peale visata, kuidas ja kus tulekahjud Aafrikas ja Brasiilias lõõmavad. Selle vaatamiseks vajuta SIIN.