Tohutu pingviin oli teadlaste hinnangul 1,6 meetri pikkune ning kaalus umbes 80 kilogrammi. See tähendab, et lind oli umbes neli korda raskem ja 40 cm pikem kui tänapäevane suurim pingviin, keiserpingviin.

Crossvallia waiparensiseks ristitud linnu jalaluud leidis eelmisel aastal amatöörist fossiilijahtija Uus-Meremaa Lõunasaarelt. Arvatakse, et lind võis saarel elada umbes 55-65 miljonit aastat tagasi või seal jahti pidamas käia.

Lind sai ametlikult uue liigina kinnitatud alles sel nädalal, kui teadusajakirjas Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology ilmus teadlaste sellekohane uurimus. Tegelikult on sama liigi säilmeid leitud ka varem, Canterbury muuseumi teaduri Vanesa De Pietri sõnul oli tegemist teise sellise olendiga, kes saarelt leitud on.

De Pietri sõnul kinnitab leid teooriat, et pingviinid võisid kunagi olla oluliselt suuremad. Varasemalt on oletatud, et sellised hiigelpingviinid võisid välja surra suuremate merekiskjate, näiteks hammasvaalaliste ja hüljeste välja kujunemise tõttu.