Projektiliikmete sõnul võiks uudne reaktor valmis saada juba 2022. aastaks ning siis saaks seda ka kosmoses katsetama hakata. Maal said suuremad katsetused uudse reaktoriga läbi selle aasta märtsis.

Mille poolest uus reaktor uuenduslik on? Nii mõnelegi praegustele kosmoseaparaatidele annavad energiat RTG-tüüpi seadmed, mis muudavad plutooniumi tuuma lagunemisest tuleva energia elektriks. Sellised süsteemid on head, kuna nendes pole liikuvaid osi ning seetõttu on need töökindlad ja vastupidavad. Näiteks on need kasutusel Voyageri kosmosesondidel, mis on probleemideta toiminud juba üle 40 aasta.

Sellise generaatori puhul on aga üks probleem - see ei ole võimeline välja andma väga palju elektrit. Näiteks Voyageri sondide puhul kasutatud generaatorite võimsus on vaid 110 vatti. Kuigi hädavajalikele seadmetele võivad sellised süsteemid elektri anda, nõuavad mehitatud missioonid oluliselt rohkem elektrienergiat, et inimestele tarvilikke süsteeme töös hoida. Kui räägime kolooniast, siis on energiatarve veel kordades suurem.

Kilopoweriks või ka KRUSTYks (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) ristitud uus reaktor ongi võimeline toimima kosmoses ning tootma oluliselt rohkem elektrit. Nominaalvõimsus võiks teadlaste sõnul ulatuda kuni 10 000 vatini ning neli sellist reaktorit peaks olema piisav, et tervet kolooniat vähemalt esialgu elektriga varustada.

Süsteem on ka väga kompaktne, olles kokku vaid 3,4 meetri kõrgune. Reaktoriosa oleks aga vaid umbes prügikasti suurune, reaktorituum aga veelgi väiksem ning mitte suurem kui WC-paberi rull. See aga ei tähenda, et reaktor oleks kerge - seadeldis kaalub umbes kaks tonni.

Kilopoweri projekti juht Patrick McClure ütles, et kuigi reaktorit pole veel päriselt kosmoses testitud, võiks tema hinnangul energiaallikas olla kasutamiskõlbulik kõige varem juba 2022. Samas rõhutas ta, et see on vaid tema isiklik arvamus, mitte NASA ametlik seisukoht.

Lisaks sellele, et uusi reaktoreid saaks juba lähiaastatel kasutada kolooniate tarvis, on see üpris lihtsalt kohandatav ka teiste tulevikumissioonide, näiteks uurimissondide jaoks.