Kõige tapvam kiskja Maal ei ole ei hai, madu ega ka teine inimene. Nagu selgub (taaskord), on kõige rohkem surma põhjustanud tegelane hoopiski sääsk. Ja meie tulevik on tume, sest kliima soojenemine aitab muuhulgas surmavaid haigusi kandvatel sääselistel levida. Juba lähitulevikus võib olla sääskede eest hoidumine inimestele elu ja surma küsimus.

Kaks kõige sagedamini haigusi levitavat sääselist, Aedes aegypti ja Aedes albopictus, kannavad Zika ja Chikungunya viirust, muuhulgas viies edasi Dengue «kontimurdvat» palavikku. Aastas sureb nende sääseliste levitatavate haiguste tõttu miljoneid inimesi.

Eestis on olnud nuhtluseks kodumaine malaaria ehk halltõbi, millesse võis sääskede kaudu nakatuda kuni 1949. aastani. Miks ja kuidas tõbi ligi seitsekümmend aastat tagasi ühtäkki kadus, ei ole täpselt teada. Kohalikud sääsed suudavad aga levitada ka tulareemiat ehk jänesekatku, mille suurim puhang oli 1996. aastal Prangli saarel, kus haigestus ühtekokku 23 inimest.

Uus sääskede ajaloole keskenduv raamat, The Mosquito, käsitleb täpsemalt seda, mismoodi sääsed on inimkonna ajalugu mõjutanud. Sääskede kaudu leviv malaaria on ülekaalukalt inimkonna ajaloo suurim tapja ja sel on olnud tähtis roll isegi sõdade ajaloos - nii mõnigi sõjaretk on nurjunud seetõttu, et malaaria niitis sõdureid.

Aga veel saab küsida, et miks oli Briti kolonistide joogieelistus Indias ja Aafrikas gin toonikuga? Mis aitas Starbucksil saavutada globaalne edu? Mis on päästnud paavstide elu? Miks loobus Šotimaa oma suveräänsusest ja andis selle Inglismaale? Mis oli George Washingtoni salarelv Ameerika Revolutsiooni ajal? Jah, vastus on sääsed!

Inimkonna algusest alates on see viinamarja seemne suurune kahjur olnud alati eesliini vikatimees. Inimesi tappes on just see tüütu putukas kujundanud inimkonna ajalugu ning muutnud tsivilisatsiooni nägu, rääkimata empiiriumidest, rahvustest ja majanduse sandistamisest.

Vaid emased sääsed "hammustavad" ning seega on just need naised "kõrvaldanud" Maalt läbi inimkonna ajaloo hinnanguliselt umbes 52 miljardit inimest. Kokku on maalt "läbi käinud" umbes 108 miljardit inimest, seega on sääsed tapnud ligi pooled kõigist kunagi Maal elanud inimestest.