Kosmoses peitub terve hulk juba tuntud aga ka veel teadmata ohtusid, millest teadaolevatest üks kõige ohtlikumaid on kosmosekiirgus. Maa magnetvälja kaitsvast kihist väljudes hakkab inimesi mõjutama kosmiline kiirgus ning see ei mõju inimestele hästi.

Teadlased uurisid kiirguse mõju hiirte peal ning leidsid, et see tekitab tõsiseid tõrkeid ajutegevuses. Täpsemalt muutusid hiired selle mõjul tujukamaks, nende õppimisvõime kannatas ning ka mälu muutus oluliselt kehvemaks. Näiteks olid kiirguse poolt mõjutatud hiired vähem huvitatud uutest mänguasjadest, samuti olid nad vähemsotsiaalsed ja hoidsid pigem teistest hiirtest eraldi.

Kui sarnaseid võimalikke mõjusid laiendada ka inimestele võivad mehitatud kosmoselennud tõsise tagasilöögi saada. Seda eriti arvestades, et tundmatuid maailmaavarusi avastavad inimesed peaksid olema nupukad, koostööaltid ja kiire mõtlemisega, mida aga kosmosekiirgus näiliselt pärssida võib. See aga võib seada ohtu tulevased kosmoselennud ning nendel osalevad astronaudid.

Teadlased rõhutavad, et hetkel pole ühtegi teadaolevat mehhanismi ega tehnoloogilist lahendust, mis kosmoses viibijaid kiirguse eest kaitsta võiks. Aju neuronid saavad pikaajaliselt mõjuva kiirguse mõjul kahjustada ning seetõttu kannatab ka ajusisene infoliikumine ning aju funktsioonid.

Uurimuse koostajad jäävad aga loodusrikkaks ning pakuvad välja, et ehk on nende avastus aluseks uute materjalide või ravimite loomiseks. Samuti tõdevad nad, et kiirguse mõju ajule vajab veel edasist uurimist ning hiirtega toimunut ei ole võimalik üks-ühele üle kanda inimestele.