Elektriautode üks häid omadusi on see, et nendega on lihtne sõita. Käikude valik – sõit, vabakäik, tagurdus ja parkimine meenutab automaatkäigukasti, ent sisuliselt sellega tegemist ei ole. Erinevalt sisepõlemismootorist on elektrimootori puhul sõitmiseks kasutusel vaid üksainus käik.

Kuid autotööstuse suurimaid tarnijaid, käigukaste tootev Saksamaa ettevõte ZF Friedrichshafen AG leiab aga, et ka elektriautodel peaks rohkem käike olema.

Miks ei ole elektriautodel käigukasti ja sisepõlemismootoriga autodel on? Sest tegemist on täiesti erinevate mootoritüüpidega. Liikuma hakkamisel ei paku sisepõlemismootor pöördemomenti, kui pöördeid ei ole piisavalt – ja mootor sureb välja. Selleks, et mootor toodaks pöördemomenti, on vaja pöördeid tõsta ja kasutada sidurit.

Sõidu ajal suunatakse käigukasti abil diisel- või bensiinimootorit töötama teatud pööretevahemikus, et sõit kulgeks võimalikult väikese kütusekuluga. Kui näiteks sõita teise käiguga 100 km/h sõidukiirusel, on mootori pöörded väga kõrgel ja kütusekulu tohutu. Sisepõlemismootori optimaalne koormus- ja pööretevahemik on suhteliselt kitsas.

Sisepõlemismootori efektiivsus ongi hea ainult väikeses pööretevahemikus, mistõttu ongi vaja käigukasti, et eri kiirustel oleks mootori väntvõlli pöörlemissagedus optimaalseim. Sisepõlemismootorid on optimeeritud ökonoomsemalt tarbima muuhulgas käigukastile käikude lisamisega ja osaliselt on see toonud kaasa olukorra, kus suur osa uutest autodest ongi automaatkastiga – käsitsi pidevalt kaheksa või isegi kümne käigu vahel valimine oleks üsna tüütu.

Elektrimootor on aga palju lihtsam. Pöördemoment on saadaval kohe ja sidurit vaja ei olegi. Käigukastist ei oleks ka kasu, sest elektrimootori pöördemoment avaldub ühtlaselt kogu pööretevahemikus. Seetõttu on elektriautoga sõitmisel hoopis teine tunne, sest kiirendus on täiesti sujuv.

Kuid käigukastide asjatundja ZF leiab, et efektiivsus võiks olla veelgi parem. Saksa käigukastiehitaja ei paku loomulikult samalaadset käigukastipõhimõtet nagu sisepõlemismootoritel ja sellega kaasnevat vajadust kuue või kaheksa käigu järele. Nende idee kohaselt võiks elektriautod olla kahekäigulised: esimesega sõidetaks kuni 70 km/h sõidukiiruseni ja seejärel tuleks sisse lülitada teine käik.