Eriskummaline ja väga efektiivne optiline illusioon, mille on loonud Øyvind Kolås visuaalse eksperimendina, trikitab internetis inimestega.

Esmapilgul pilti vaadates tundub see värvilisena, aga kui hakata täpsemalt vaatama, siis jõuab vaatajale kohale, et tegelikult on pilt mustvalge, kuid pildile on lisatud värviline ruudustik.

Internetis ringi tiirutav pilt optilisest illusioonist

Üleküllastatud värvidega ruudustik mustvalgel pildil paneb inimese aju tajuma ka ruudustiku vahele jäävate lahtrite sisu värvilisena.

Illusioon saab toimida seetõttu, et inimese nägemismeel vaatab peamiselt ikkagi laiemat pilti, ehk tegeleb nö keskmistega.

Ühtlasi tegeleb aju koostöös silmadega natuke ennustamisega ja eeldamisega. Silmadest tuleb signaal ning tajutava pildi moodustumist ajus mõjutab ka eeldus selle kohta, milline nähtav reaalsus olla võiks.

Teisisõnu, inimese nägemismeel töötleb ja pakib vaatamisel saadavat informatsiooni kokku ja annab ajule edasi nö üldise, ratsionaalsemaks muudetud ja töödeldud pildi. Kuid nagu illusioon näitab, võib tulemus olla petlik. Efekt töötab ka videos, ehk liikuvate piltidega:

Aju eeldab värvilist pilti ja seetõttu näeb inimene pilti esmapilgul värvilisena, kuigi reaalsus on aga segu mustvalgest taustapildist ja värvilisest ruudustikust.

Kui inimene nähtavale rohkem keskendub, täpsemalt ja lähemalt uurima hakkab, siis muutub ka nö "keskmine" ning inimene hakkab tajuma ka taustapilti eraldi.

Võib ka öelda, et kübeke värvi pildil annab suure efekti ja põhjuseks lihtsustatult öeldes on see, et nägemisretseptorid on üsna suured, pluss siis eelnev jutt sellest, et aju moodustab nö üldise/keskmise pildi.

Kaanepildina nähtav ei ole tegelikult algne pilt. Kuna autoril ei olnud kõigi pildil kujutatud inimeste luba selle avalikustamiseks, siis liiguvad internetis originaali eeskujul loodud pildid ning erinevas variatsioonis värvilisandusega.

Pole vahet, kas värvi lisatakse triipude, ruutude või täppidena, efekt on ikkagi sama. Esialgne pilt on nähtav twitteris: