72-aastane Arnold Schwarzenegger on tagasi ning kuigi tegu on elektriautosid populariseeriva kampaaniaga, teavad ilmselt nüüd ka viieaastased, kes see “Arnold” on. Arnold on automüüja Howard Kleiner ja vajadusel ka põrunud tüübi ülemus; sõltub parukast ja vuntsidest.

Austria päritolu legendaarne märulinäitleja, California kubernenina Kubernaatori hellitusnime saanud Arnold Schwarzenegger on sel aastatuhandel silma paistnud tõsisemate sõnavõttude ja tegudega looduse inimese eest kaitsmise suunal.

Ta on üks neist, kes on ameeriklastele püüdnud selgitada kliimakriisi olemust, näitlejameisterlikkust ja oma poliitilist positsiooni kasutades. USA (ja ka maailma) mõõtkavas on Arnold kõva sõna ja tema sõnumitel ka kaalu.

Veloz’i “Küts välja!” kampaania on järjekordne püüd inimestele selgitada, miks üks või teine harjumuspärane valik kliimakriisi ajastul vajaks ülevaatamist ja muutmist. Seda tehakse läbi huumoriprisma, arhetüüpe pilades ja unistust helesinisest maailmast pea peale pöörates.

Elektriautode osakaal Ühendriikides on väike ent mitte üksnes seetõttu, et autosid pole saada – valikus on ligi poolsada eri mudelit – vaid pigem on arengud kinni harjumuste kännu taga. Ameeriklasel peab olema suur ja võimas auto, mis juba kaugelt tänaval märku annab, kes siin tegelikult peremees on.

Just neid klišeesid Arnold Schwarzenegger’i mängitud müügimees naeruvääristabki. Varjatud kaamera stiilis lavastatud klipis näeme teda pilamas ja parodeerimas tõekspidamisi, mis vähegi keskkonnateadlikumal inimesel ööund rikuvad.

“Auto tankimine on parem kui seks” või “sisepõlemismootor on maailmakõiksusele kasuks, sest aitab ohjes hoida inimkonna arvukust”: selles viimases väites on omajagu tõepõhja all, sest tossavad mootorid on ohuks tervisele, põhjustades mitmeid raskeid haigusi.

Lisaks videole saab Veloz’i kampaanialehel küsimustele vastates välja selgitada, milline on just sulle sobivaim elektriauto, lugeda elektrikate eelistest ja omanike kogemusest. Üldjoontes kõik see, milles arvame end juba olevat asjatundjad, ometigi leiab palju uut ja üllatavatki teavet.

Ühesõnaga, soovitame vaadata, lugeda, süveneda ja mõelda, kas ehk järgmine auto, mille te endale soetate, on miskitpidi elektriline. Autosid, millel elektrimootor kapoti all, on ju palju, mahehübriididest pistikuteni ja sealt täiselektriliste sõidukiteni välja.

Eriti soovitav on video ja kampaanialehega tutvumine neile poliitikutele, kes arvavad, et elektriautol on kuskil ka “tavaline kütusepaak”, nii igaks juhuks.