2017. aastal esimest korda Laitses toimunud vanaautode festival sai kiiresti rahvusvaheliseks hitiks. Tänavu juuli viimasel nädalavahetusel kogunes RallyPark’i üle 300 25+ vanuses sõiduki.

25 aastat ei tundugi teab-mis pikk aeg: 1994. aastal valmistatud sõidukeid liigub Eesti teedel tänaseni ja osa neist on autoentusiastide hulgas tikutulega taga otsitud.

Märkamatult on nn nostalgiaautodeks muutunud sõiduvahendid, millega sõitsid need, kes Eestile iseseisvuse välja laulsid: üheksakümnendate alguses buumisid siinmail Datsunid, Fordid, Audid,… mis vahetasid vaikselt välja senise nõuka-aja autopargi.

1994.-st räägitakse kui ühest eelmise sajandi paremast driver’s car aastast: BMW E34 M5, mis mõne arvates oli sentsatsioon (E34 tootmine lõpetati 1995), Toyota Supra A80 ,mis Popular Mechanicsi disainiauhinna koju viis, ka Porsche 986 Turbo S, millest loodeti hitti, aga mida lõpuks toodeti vaid 19 tükki – kõik nimetatud leiab hittide nimekirjast.

Või kogu maailmas ülipopulaarse Audi 100 sedaanversioon ja Quattro, iludused, millesarnaseid fännide sõnul enam ei tehtagi. Need, kel on, on või sees. Sarnaseid näiteid võiks tuua veelgi.

Mõiste “youngtimer” pärineb Saksa autokeelest ja tähendab 25-30-aasta vanust hästi hoitud sõidukorras ja võimalikult originaalilähedast autot, mida üha rohkem vaid pühapäeviti uhkel ilmel jalutama viia.

Eestis on nostalgiasõidukite vanuse alampiir jäänud sinna, kus see algselt oli: kuskile kaheksakümnendatesse ja nii ei tehta Laitse festivalil suurt numbrit, kui “te veel mäletate ja sõidate” – toreduste kõrvale rivistuvad ka vanakese tiitlit väärivad hästihoitud haruldused.

Youngtimer Camp on autoentusiastide Meka, kus kogemusi vahetada, müüa ja osta ja üksteiselt ka muhedal moel mõõtu võtta.

Traditsiooniliselt toimus nostalgiafestivali raames ka Youngtimer Rally ehk regulaarsussõit, kus legendi alusel tuleb orienteeruda ümbruse kaunimatel teedel ning läbida etteantud kontrollpunktid.

Sõitjad saavad sel rallil teekonnaraamatu kätte vahetult enne starti ning teekond on kirjeldatud vaid ristmike ja kurvide kujutisega ning selleni jääva vahemaaga. Lisaks tuleb kontrollpunktides lahendada lisaülesandeid.