Starhopperit võiks otsetõlkes Eesti keelde tõlkida ühest küljest kui tähekolu, kuid pigem tuleb masinat nimetada tähtede vahel hüppajaks või miks ka mitte "tähehüpikuks."

Igatahes tegi prototüüp neljapäeval, 25. juulil esimese testlennu, mis oli testhüpe mitte väga kõrgele maapinna kohale. Tähelaeva raketi prototüüp hõljus testlennul maapinna kohal Texase osariigis, Boca Chica kosmodroomil.

SpaceXi Starhopper on täielikult taaskasutatavana disainitud kosmoseraketi prototüüp, mis ühel päeval peaks viima inimesi ja kaupa kosmosesügavustesse, sh. Kuule ja Marsile.

Esialgu on kosmoselennud veel kaugel, sest proovihüpe viis masina ainult umbes 20 meetri kõrgusele (60 jalga). Elon Musk jagas eduka testlennu kohta informatsiooni reas tviitides ning naljatas, et "nüüd võivad ka veetornid lennata," viidates masina kujule. Twitteris avaldati ka kaks videot, neist üks mootorikaamerast ja teine drooniga üles võetud kaadritest.



Varasemates säutsudes ütles Musk, et see konkreetne testlend saab olema esimene testlendude seeriast, mis järkjärgult pikenevad. Mõne kuu jooksul peaks MK1 tähehüpiku lennud jõudma ka atmosfääri ülemisse ossa.

SpaceX on üsna palju kaarte seganud viimasel ajal - lepingud NASAga ja samuti väiksemate klientidega, kelle satelliite ja kosmosesõidukeid on vaja orbiidile viia, kuid tähelaeva projekt on kahtlemata üks suurimaid panuseid tulevikule.

Tähelaev on SpaceXi pikaajaline projekt, mis kõigepealt peaks jõudma Kuule (ja tagasi) ning lõpuks Marsile ja veelgi kaugemale. Ettevõtte tulevikuvisioonis rändab tähelaev lausa päikesesüsteemist välja.

Tee selleni on pikk ja kõigepealt peab see üldse õhku tõusma. Neljapäeva öösel lahkus tähehüpik korraks tugevalt pinnaselt, aga see oligi kõik.

See prototüüp ehitati spetsiaalselt selleks, et testida tehnoloogiaid, mis tulevikus hakkavad Starshipi suurematele variantidele jõudu andma. Masina mootoreid on varemgi käivitatud, aga see ei ole seni ilma kõrvalise abita maapinna kohal hõljunud.

Seekordne lend oli lühike ja loodeti jõuda ca 20 meetri kõrgusele. See edukas testlend ürikutesse talletatud, proovitakse järgmiseks testhüppeks juba tulevate nädalate jooksul ca 200 meetri (650 jalga) kõrgusele viivat hüpet.

Igatahes, esimene hüpe oli põhimõtteliselt edukas, põhjalikku ülevaadet saab vaadata SIIT