Õige nurga all langev päikesekiir muudab veepudeli võimsaks suurendusklaasiks, mis mõne minutiga süütab rohukamara, paberilehe või auto kabiinis ka istme- või põrandakatte.

Sealjuures pole tähtis, millisel aastaajal ja maailmajaos veepudel parasjagu autosse on ununenud: tulekahju võib süttida ka kargel päikeselisel talvepäeval.

Kuna kuumalaine ajal kannab oma tervise pärast muretsev inimene veepudelit endaga kaasas ning autos võib neid isegi mitu pooltühjana ringi veereda, on asjakohane meelde tuletada, et füüsika on alati meiega.

Pane pudel kindlasse kohta

Valguskiiri koondava käepärase läätsega tuletegemine kuulub põhiliste ellujäämisoskuste hulka: süütamiseks sobivad näiteks pisike suurendusklaas (parematel taskunugadel komplektis), prillid, ka vett täis pudel.

Pudelit õiges suunas valguse poole keerates saab seda edukalt võimendina kasutada. Järelevalveta autos sellist eksperimenti teha ei ole aga kuigi tark.

Veepudeli koht autos on kas keskkonsooli hoidikus püstiselt või ukse sisetaskus. Pudel, nagu ka kõik muud lahtised esemed, peab olema sõidu ajaks kinnitatud, sest piisab järsust pidurdusest, et poolest liitrist veest saaks tapjaookean.

Uksetaskus jääb pudel enamasti päikese eest ka varjule. Filifjonkad, kes katastroofe armastavad, võivad aga astuda veel suurema samm turvalisuse (ja keskkonnasäästlikkuse) poole ning kasutada plastpudelite asemel metallist jooginõusid, mida plastivaenamise ajastul on pakkumises kümneid eri sorte.

Meie kogemuse põhjal on kõige mõnusam võtta vett kaasa termospudeliga, millest joomine toimub tõstetava tila abil: see hoiab joogi jahedana ning välistab võimaluse, et korki avades vesi mööda autot laiali valgub.

Lugu ilmus SIIN

Kõige mõnusam on vett kaasa võtta sellise joogipudeliga