Suhkrujoogid ei tekitavad vähki*
Tosina päeva eest ilmus teadusartikkel, milles uuriti magusate jookide seost vähi tekkega. See sai maailmas ebatavaliselt suure kajastuse, millest osa vahendas sõnumit, et magusjoogid tekitavad vähki, teised jällegi vastupidiselt hõiskasid, et magusainega joogid võivad hoopis aidata vähki ära hoida. ERR Novaator analüüsis ja tõlgendas, miks uuringu tulemusi nii vahendati ja mis võiksid olla sellest kajastusest saadud õppetunnid.
Selleks, et saada aru, kas ja kus uuringu tulemuste tõlgendamine vastandlikuks hakkas minema, vaatame esmalt otsa prantslaste teadusartiklile, mis ilmus ajakirjas The British Medical Journal.
Prantslaste eesmärk oli uurida magustatud, st lisatud suhkruga jookide, täismahlade ning kunstlike magusainetega jookide seost vähiga. Uuringu aluseks olid 101 257 Prantsusmaa täiskasvanu andmed NutriNet-Santé kohordi uuringust ajavahemikust 2009-2017. Selles vaadati suhkrulisandiga ja kunstliku magusainega joogi tarbimist 24 tunni vältel enam kui 3300 toidu ja joogi hulgas.
Loe põnevat analüüsi edasi SIIT
* sõnamäng artikli pealkirjas on taotluslik!