(Tavalised) apelsinid on alati oranžid. Tuletõrjeautod on punased. Tennisepallid on kollased… Või on nad ehk hoopis alati rohelised?

Rahvusvahelise tenniseföderatsiooni ITF reeglite kohaselt peavad tennisepallid olema kollased. Taoline tava kehtestati 1972. aastal, kuna tennisematšide teleülekannete vaatajaskonnal oli raskusi valgete pallide jälgimisega.

Miks tajuvad mõned inimesed nende värvust aga hoopis rohelisena? Esiteks on eraldiseisva kollase värvuse kirjeldamine mõnede inimeste jaoks keeruline ülesanne. Teiste värvustega kõrvutatult — nagu värvikataloogides — on kollast lihtne eristada, kuid kui seda pole millegagi võrrelda, on seda oluliselt keerulisem kindlalt määratleda.

Tennisepall võrgus

Teiseks sõltub inimeste nägemismeele värvustaju valguse eredusest. Sõltuvalt värvusspektri tajumisest ja tõlgendamisest võivad mõned meist halvemini tajuda nt sooje värvuseid nagu kuldkollane või jahedamaid värvuseid nagu sinine. Jahedate värvuste tajumise summutamisel paistab tennisepall kollane, soojemate toonide tajumise pärssimisel aga roheline.

Pole välistatud, et inimestel, kes on aktiivsed õhtusel ajal tehisvalgustuse tingimustes, on raskem tajuda sooje värvuseid, samas kui päevasel ajal looduslikus valguses aktiivsete inimeste nägemistaju summutab jahedamaid värvuseid, mis omakorda süvendab tajutud värvuserinevuseid.

Objektiivselt võttes on tennisepall kollane. Kas ka meie seda kollasena näeme, sõltub sellest, kuidas me maailma tajume