Ameerika taskuhai (American Pocket Shark) "ainueksemplar" on vaid 14 cm pikk ning on esimene seesugune, mis Mehhiko lahest leiti. Hai ei ole väga hirmuäratav, kuid on äärmiselt haruldane ja väga imeline tegelane, vahendas CNN.

Ameerika taskuhai

Esimene taskuhailine leiti aastal 1979. aastal Vaiksest ookeanist. Alles 2010. aastal püüti järgmine selline isend, kuid seekord Mehhiko lahest. Need kaks isendit on ainukesed minihai eksemplarid ning needki on erinevad ja erinevatest ookeanidest.

Heal lapsel on mitu nime. American Pocket Shark ehk Ameerika taskuhai kuulub šokolaadhaide hulka (ld kl. Dalatias licha, ingl. kl kitefin shark). Kalapeedia andmetel on šokolaadihai kõhrkala ogahailiste (Squaliformes) seltsi unihailaste (Dalatiidae) sugukonnast, perekonna ainuliik.

Šokolaadihaid elavad üle maailma soojades ja mõõdukalt soojades vetes ning neid on mitu populatsiooni, mis omavahel kokku ei puutu. Lääne Atlandis Georgesi Bank´il ja Mehhiko lahe põhjaosas; Ida-Atlandis Islandist ja Šotimaast Marokoni, ka Vahemeres, Madeirast Kameruunini; India ookeani lääneosas Mosambiigi ja LAVi vetes; Vaikse ookeani lääneosas Jaapani, Austraalia ja Uus-Meremaa vetes; Hawai saarte vetes.

Leitud isend liigitub uueks liigiks viie omaduse tõttu, mida teistel sellistel haidel kirjeldatud ei ole ja millest saab lugeda SIIT. Eluka ladinakeelne nimetus on Mollisquama mississippiensis. Kala suurim eripära on see, et ta eritab pimedas helendavat vedelikku.

Teadlased arvavad, et helendava eritise funktsioon on meelitada pisikese kiskja juurde saakloomi. Seega ei luura see hai saakloomi nagu teised haid. Alt poolt vaadates on taskuhai pimedas vees praktiliselt nähtamatu ja saab helendava sekreedi abiga ligi meelitatud saaki ninjalikult rünnata.