Apple'i kasutajad

Nagu mainitud on Apple'i kasutajatel üks peamine lahendus, mida kasutada - Apple'i enda makselahendus Apple Pay. Seejuures on aga üks väike "aga", ühegi traditsioonilise Eesti pangaga veel makselahendust kasutada ei saa.

Huvilised peavad seega avama konto Monese, Revoluti või N26 panga juures, kes Eestis kõik Apple Pay teenust pakuvad. Seejärel on vaja valida endale Apple Pay võimekusega kaart ning pärast kaardi oma Apple'i rahakotti lisamist saabki sarnaselt viipekaardiga hakata teenust toetavate terminalide juures telefoniga viipama.

Uutel iPhone'idel (uuem kui iPhone X) on selleks on vaja kaks korda vajutada küljel asuvat lukustusnuppu ning seejärel näidata oma nägu (juhul, kui kasutad näotuvastust) või sisestada oma parool. Vanemate telefonide puhul peab kaks korda vajutama kodunupule, kus asub sõrmejäljelugeja ning seejärel saab kaarti valida. Alternatiiviks on ka telefonile terminalile lähedale asetamine ning seejärel lastakse kasutajal kaart valida. Seejärel on vaja terminalile uuesti telefoni viibata, et makse sooritada.

Apple Watchiga makstes on vaja enne makset kaks korda vajutada selle küljel olevale nupule ning kell seejärel terminali vastu panna.

Kuid Apple Pay ei ole tegelikult ainus võimalus, mis Apple'i klientidel kasutamiseks on. Võimalik on kasutada ka kodukootud mTasku rakendust, milles samuti telefoniga maksta saab. Tõsi, teenust toetavate kohtade hulk on piiratud - valdavalt on teenus kasulik Selveriteks kasutamiseks, kuid seda saab kasutada ka Kaubamajas ning I.L.U poodides, sekka ka üksikutes kohvikutes ja restoranides.

MTaskuga on veel üks suur "aga" - tehniliselt pole tegu telefoniga viipamisega, vaid makse sooritamiseks on vaja hoopis sisse skaneerida QR-kood, mille kaupleja pakub. Terminali juurde viipama minna ei tasu, kuna NFC-maksed on Apple reserveerinud ainult enda Apple Pay rakenduse tarvis, teised äpid NFC-makseid teha ei saa.

Androidi kasutajad

Androidi poolel on asjad pisut positiivsemad ning üks kodumaine suurpank on juba ka viipemakselahendust telefonile pakkumas. Swedbank tuli selle lahendusega välja juba eelmise aasta lõpus. Selle kasutamiseks on vaja ühilduvat kaarti ning telefoni tõmmata Swedbanki uus rakendus Swedbank 2019 Eestis, mille leiab Google Play poest.

Seejärel on vaja Swedbanki rakendus muuta telefoni peamiseks maksevahendiks (seda saab teha NFC ja makseseadete alt) ning valida maksevahendiks viipemakse võimekusega kaart.

SEB kliendid veel telefonis viipemakseid teha ei saa, kuid pank on sellega tegelemas ning telefonimenüüdes ringi uidates võib sattuda isegi võimaluse peale SEB enda põhimaksevahendiks lisada. Arendustöö on samas võtnud juba päris pikalt, pank on näiteks ERR-ile öelnud juba eelmise aasta alguses, et 2018. aasta jooksul kavatsetakse lahendusega välja tulla. Sisuliselt üks-ühele sama kinnitati Fortele eelmisel nädalal.

Google enda makserakendust Google Pay meie regioonis (veel) ei paku ning samuti ei paku oma maksmislahendust meie regioonis ka Samsung. Seega jääb koormus suurpankade õlule ning hetkel on Swedbank selle tugevalt enda kanda võtnud.

Ka mTasku kasutamise võimalus on Androidi telefonides olemas ning kuna Android lubab ligipääsu NFC-maksetele ka teistele rakendustele, saab sellega ka päriselt NFC-märgise abil viibates maksta. Kuid nagu mainitud, jääb antud lahendus kasutamiseks vaid teatud teenusepakkujate juures.