Lepingu allkirjastamisel LMT Defense (endise nimega Lewis Machine and Tool Company) tehases 1. juulil on kohal nii USA Iowa senaator Joni Ernst kui ka Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Jonatan Vseviov.

"Et Eesti USAst relvad ostab, on väga suure sümboolse tähtsusega, mida näitab see, et allkirjastamisele on tulnud USA senaator Joni Ernst," ütleb Vseviov. "Meie jaoks on tegemist suure hankega, mis puudutab vahetult kõiki Eesti sõdureid, nii tegevväelasi kui reservväelasi kui kaitseliitlasi."

Uued relvad on AR-15/M16 stiilis platvormil. Nad on senistest kergemad, täpsemad ja lihtsamini kasutatavad ning hooldatavad. Ka vastupidavamad, kui neid sihipäraselt kasutada. On kolm peamist põhjust, miks AR-15 platvorm on maailmas üha populaarsem.

AR-15 stiilis platvorm

Esiteks kasutavad seda kõik USA enda väeliigid. USA relvajõud on tihti varustuse osas teenäitajaks, sest nende kaitse-eelarve on kolmandik kogu ülejäänud maailma kaitse-eelarvest. Keegi teine ei kuluta relvastuse arenguks selliseid summasid nagu USA.

Hiljuti otsustas isegi Prantsusmaa kaitseministeerium, et riigi relvajõud lähevad üle AR-15 platvormil relvadele. Neid relvasid on väga lihtne kasutada. Paari minutiga saab iga sõdur selgeks, kuidas neist täpselt lasta.

Näiteks Uus-Meremaa kaitsejõud on pärast LMT-lt uute relvade soetamist teinud oma laskeoskustesti raskemaks. Punatäppsihikuga varustatud relvadega suurenes testi läbimise arv esimesel korral seniselt 70lt protsendilt saja lähedale.

R20 Rahe summutiga

Nõudlus dikteerib pakkumise

Teiseks põhjuseks on suur USA relvade kommertsturg, kus on nõudlus järjest paremate AR-15 stiilis relvade järgi ja seetõttu toimub pidev relvatüübi arendamine.

Käsitulirelvade arengut viimasel neljakümnel aastal võib võrrelda autode arenguga – neile, kes ise autoga ei sõida või on kogu selle aja ainult ühe autoga sõitnud, võib tunduda, et muutunud pole eriti midagi.

"Tegelikult toimub pidev relvade arendustöö ja iga paari aasta tagant võime näha mingisugust uut lahendust, mida tootjatel ei ole võimalik ignoreerida," ütleb Karl Lewis, ettevõtte LMT asutaja ja president.

Uus lahendus võib olla parem roostekindlus mingile relva osale, kergema materjali kasutamine või uus lisaseadmete kinnitusviis.

Lewis on ise leiutanud näiteks patenteeritud tervikliku kergsulamist lukukoja ülemise raami koos laesääre ja kinnitusliistudega, mis on ka kõigil uutel R20 relvadel. Vanematel automaatidel koosneb see ühe asemel ligi kümnest erinevast relvaosast, olles kordades raskem ja tehes laskmise ebastabiilsemaks.

R20 Rahe paukpadrunite laskmise otsikuga

Moodulitest koosnev relv

Kolmandaks koosneb relv moodulitest – erinevate tootjate relvaosasid on võimalik omavahel vahetada. Hetkel räägitakse väga tõsiselt sellest, et USA maavägi läheb lähitulevikus üle uuele kaliibrile. Uue kaliibriga relva väljatöötamisega on seotud ka LMT tehas Eldridges Iowas.

Juhul kui näiteks kaitsevägi või kaitseliit otsustaks osadel relvadel tulevikus kaliibrit vahetada, siis tähendaks see R20 relval ainult vintraua, luku ja salve vahetamist. Selle toiminguga saaks vajadusel hakkama iga sõdur iseseisvalt.

LMT tehase suur pluss on võime kiiresti kohaneda muutustega. Enamuse relva osadest ja osade tootmiseks vajaminevatest tööriistadest valmistavad nad ise.

Iga relva osaga tegeleb sellele spetsialiseerunud insener. Näiteks automaadi R20 päästemehhanismi töötas välja tehase insener Douglas Olson.

"Erinevalt USA turu AR-15 tüüpi relvadest on seda relva võimalik vinnastada ka siis kui tuleümberseadur on kaitseriivi asendis," seletab Olson. "Sellist lahendust nõuavad tavaliselt Euroopa riikide relvajõud."

Tipptasemel relv, tipptasemel sõduritele

"Sõduri jaoks on automaat kõige olulisem relv, sõlmitud lepinguga saab kaitsevägi endale uue põlvkonna automaadi, mis on täpne, käepärane, töökindel ja moodne kogu maailma mastaabis," ütleb Kusti Salm, kes lähinädalatel võtab üle kaitseinvesteeringute keskuse juhtimise.

Joe Beitelspacheri sõnul, kes on R20 väljatöötamisega seotud insener, veenduvad relva kasutama hakkavad sõdurid selle kõrges kvaliteedis ilmselt alles siis kui nad sellest lõpuks laskma saavad hakata.

Lepingu allkirjastamist väisanud vabariiklasest senaator Joni Ernst Iowast on väga uhke, et Eesti valis just tema koduosariigist tipptasemel relva oma sõduritele. "Soovin tänada kõiki Eesti sõdureid, kes seisavad kindlalt Venemaa agressiooni vastu," ütleb senaator Ernst. "Te olete eesliinil, koos teiste Balti riikidega, tagades ülejäänud maailma turvalisuse."

Pikemalt saab R20 relvast lugeda järgmise kuu ajakirjas "Sõdur".