Scientific Reports avaldas Purdue Ülikooli Entomoloogia osakonna teadlaste töö juuni alguses.

Töö juhtiv autor Michael Scharf'i sõnul on kõige hämmastavam see, et prussakatel areneb resistentsus putukamürkidele nii kiiresti.

Need tüütud kahjurid muutuvad korraga mitmetele mürgistele ainetele resistentseks sellise kiirusega, et kasvu saab iseloomustada nelja ja isegi kuue kordsetena ja seda üheainsa generatsiooni vältel.

Uurijad testisid erinevaid insektitsiide ja nende kombinatsioone USAs, erinevates prussakatega "nakatunud" korterites Illinoisis ja Indianas ning hoolimata erinevatest keemiakokteilidest ei õnnestunud teadlastel nende prussakate populatsiooni vähendada.

Korterite töötlemisel üheainsa putukamürgiga kasvas prussakate populatsioon umbes 10 protsenti ja prussakatel hakkas tekkima resistentsus.

Isegi siis, kui kortereid töödeldi kahe mürgi kokteiliga, jätkas prussakate populatsioon kasvamist.

Kolmekordne rünnak erinevate mürkidega hoidis kahjurite arvukuse kontrolli all, aga ei vähendanud seda.

Katseid korrati hiljem laboritingimustes ja ootuspäraselt näitasid katsete tulemused, et märkimisväärne osa prussakatest ja nende järglastest olid muutunud sisuliselt immuunseks konkreetsele pestitsiidile, millega nad kokku puutusid.

Prussakas toodavad oma kolmekuulise paljunemistsükli jooksul kuni 50 järglast, mis tähendab seda, et isegi kui ainult vähestel järglastel areneb resistentsus, need jäävad ellu ja paljunevad, põrkab prussakate populatsioon tagasi endisele tasemele mõne kuu jooksul.

Prussakad on vihatud kahjurid, sest nad levitavad haigusetekitajaid, sh E. coli ja salmonella, aga samuti ka astmahooge vallandavaid allergeene. Elukad elavad ainult inimestega samas keskkonnas ja on üsna julged ning nahaalsed.

Prussakad ei ole küll veel resistentsed korralikule saapatallale, kuid uuring näitab selgelt, et inimesed peavad prussakate vastu saamiseks kahjuritõrje valdkonnas midagi ette võtma ja kavalamad olema.

Selge on see, et vaja on lõkse, paremaid sanitaartingimusi, tolmuimejaid ja muud, sest ainuüksi putukamürgiga prussakaid hävitada on peaaegu võimatu.