Maailma esimene säärane seade alustas 2013. aasta 29. oktoobril tegevust ühes Kanada kohvikus; sama päeva lõpuks oli sularaha Bitcoin’ideks või vastupidi vahetamas käinud 81 inimest.

Veebilehe CoinATMRadar andmetel ületas krüpto-sularahaautomaatide hulk maailmas tänavu juunis 5000 piiri. See paneb küsima, kes pagan neid masinaid kasutab. CoinATMRadar.com-i osutusel on kõige lihtsam vastus "ameeriklased". Vähemalt ühe krüpto-sularahaautomaadiga võivad uhkeldada u 80 riiki maailmas, kuid USA on koduks enamusele neist — koguni 3177 krüptomaadile.

Krüptorahaautomaatide kasv

Ühendriikides on peaaegu kolm korda rohkem krüpto-sularahaautomaate kui kolmes järgmises riigis — Kanadas (680), Austrias (263) ja Ühendkuningriigis (245) — kokku. Põhjused, miks inimesed automaate külastavad, erinevad riigiti; see võimaldab teha järeldusi ka kasutajate demograafilise kuuluvuse kohta.

"USA-s kasutavad meie kliendid automaate valdavalt krüptovaluutade ostmiseks," rääkis sularahaautomaate haldava ettevõtte Athena Bitcoin Ladina-Ameerika osakonna juhataja Matias Goldenhörn krüptovaluutauudiste veebilehele CoinDesk tänavu jaanuaris. "Colombias on asjad aga vastupidi — inimesed kasutavad sularahaahutomaate sularaha väljavõtmiseks."

Masinate ümber on tekkinud veel üks pentsik demograafiline rühm: pettuste ohvrid. Mullu novembris hoiatas Austraalia maksuameti asekomisjonär Kath Anderson, et petised kasutavad "agressiivseid taktikaid" inimeste veenmiseks, et neil on tekkinud maksuvõlg. Välja petetud "makse" kästakse ohvritel reeglina tasuda krüpto-sularahaautomaatide kaudu.

See on vaid üks viis inimeste tüssamiseks krüptomaatide abil. Sulid oskavad esineda ka näiteks sotsiaalhoolekande ameti ja mitmete kommunaalteenuseid pakkuvate ettevõtete esindajatena ning nõuda võlgnevuste tasumist just krüpto-sularahaautomaatide kaudu.

Bitcoine eelistavad petturid juhatavad oma ohvreid tihti "abivalmilt" lähimate krüpto-automaatide juurde, kust neile raha saab üle kanda. Sulidele meeldivad krüptovaluutad, kuna juba tehtud tehinguid ei saa tühistada või nende eest raha tagasi küsida.