Nimelt kuuluvad sellesse täna avalikustatud info kohaselt Bolti juht Martin Villig ja nõustamise ning investeerimisega tegeleva BaltCapi partner Heidi Kakko, kelle erialaks on just idufirmadesse nõustamine ning nendesse investeerimine.

Bolti kaasasutaja Martin Villigi sõnul on Euroopa innovatsioonipoliitika nõustamine huvitav väljakutse. “Kui 20. sajandi algul oli Euroopa maailma innovatsioonivedur, siis nüüd on olukord teine. Täna pole maailma Top 10 startupi hulgas ühtki Euroopa firmat. Innovatsiooni toetusmeetmed on Euroopas pigem keerulised ja bürokraatlikud. Niisugustele väljakutsetele lahenduste otsimisega Euroopa Innovatsiooninõukogu tegelebki. Saab olema põnev näha, kuidas Euroopa innovatsioonipoliitikat kujundatakse ning veel põnevam on sel teemal ise kaasa rääkida. Tarku ja ettevõtlikke inimesi Euroopas jagub, kuid üle tuleb vaadata ka teised barjäärid,” rääkis ta.

Hetkel pilootfaasis olev Euroopa innovatsiooninõukogu sai ellu kutsutud eelmisel aastal, Euroopa Horisondi programmi raames, eesmärgiga suurendada Euroopa konkurentsivõimelisust just innovatsiooni, teadus- ja teadmispõhise majanduse ning tehnoloogia valdkondades. Üheks suureks eesmärgiks on just väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete innovatsiooni toetamine.

Juba pilootfaasis on programmi raames ettevõtteid toetatud 700 miljoni euroga ning 2021. aastaks on sellele praeguse kava kohaselt ette nähtud 10 miljardi euro suurune eelarve. Nõuandjate eesmärk ongi nõukogule välja pakkuda, millistele projektidele rahalisi vahendeid ja tuge anda tasuks.

2019 ja 2020 aasta vältel on Euroopa innovatsiooninõukogul kasutamiseks 2 miljardi euro väärtuses rahalisi vahendeid, millega toetatakse nii idufirmasid kui ka väikseid ning keskmise suurusega ettevõtteid. Hetkel jagatakse EIC kiirenditoetusi 149 miljoni euro väärtuses 83 väiksele ja keskmise suurusega ettevõttele, lisaks veel 164 miljonit eurot EIC Pathfinder projekti grantide alusel.

Lisaks eestlastele kuulub 22-liikmelise töörühma koosseisu näiteks Siemensi nõukogu esimees Jim Hagemann Snabe, Amadeus Capital Partnersi kaasasutaja Herman Hauser ja Innovation Norway endine tegevjuht Anita Krohn Traaseth. Eestlastest on Euroopa Innovatsiooninõukogusse varem kuulunud TransferWise’i kaasasutaja Taavet Hinrikus.