Helsingis toimunud Elisa üritusel tutvustas ettevõte, et täna avati kasutajatele mõeldud võrgud juba Turus, Tamperes ning Helsingis ning tööd on käimas ka Jyväskyläs ning Oulus laiaulatuslikuma võrgu rajamiseks, kus samuti esimesed jaamad juba avatud on.

Elisa 5G võrgu avamine

Elisa klienditeenuste juht Jan Virkki ütles Fortele, et suuremaks eesmärgiks on esialgu katta suuremate linnade keskused ning hakata ajapikku sealt väljapoole liikuma, kattes terve linna. "Pikas perspektiivis võiks 5G lahendusi kasutada näiteks ka selleks, et asendada aeglasemate kaabelinterneti lahendustega kodudes koduinternetti," ütles Virkki.

Hetkel pakub Elisa kaht erinevat varianti 5G interneti saamiseks, mõlemad nendest on andmemahupiiranguta. 35 euro eest saab kasutaja internetti nautida 600 Mbps kiirusega, 45 euro eest aga 1 Gbps kiirusega. Seejuures ei ole kasutaja piiratud vaid 5G interneti kasutamisega, vaid saab 5G levi puudumisel kasutada ka 4G võrku.

ZTE 5G nutitelefon - nagu näha, on kiirused päris suured

Tutvustati ka esimesi 5G seadmeid, mis lähiajal klientideni hakkavad jõudma, seejuures olid esirinnas ZTE ja OnePlusi telefonid ning HTC tutvustas multifunktsionaalset HTC 5G Hub ruuterit, mille abil on võimalik jagada mobiilselt võrguühendust, voogedastada sarjasid ja filme ning mängida mänge. Süsteem kasutab Android 9 operatsioonisüsteemi ning sellel on eraldiseisev jahutussüsteem, mis võimaldab ka selle pikaaegset ning mugavat kasutamist.

HTC 5G Hub ruuter on multifunktsionaalne Android 9 ruuter
HTC 5G Hub ruuteri puhul on suur rõhk virtuaalreaalsusel

Mängimine on just üks võtmesõnu, mida hetkel 5G puhul nimetatakse. See võimaldab oma madala latentsuse tõttu mängude voogedastamist ning loob olukorra, kus kasutaja ei pea mänge oma seadmesse alla laadima, vaid saab neid otse serveritest virtuaalarvutist mängida. Angry Birdsi looja Rovio ja Elisa on koostöös turule toonud näiteks mängulahenduse Hatch, mille abil on võimalik mänge juba nii mängida. Hetkel beetaversioonis olevat mängulahendust on võimalik ka Eestis kasutada.

Üks 5G võimalikke rakenduskohti on videomängude voogedastamises, siin on testimisel Hatchi mängukeskkond

Seda, millal 5G võrk üle kogu Soome võiks ulatuda Virkki öelda ei osanud. "Eesmärk terve Soome katta oli meil pigem 4G puhul, 5G puhul on fookus tugevalt esialgu linnade katmisel," ütles ta. Samas tõdes ta, et kuna teenus alles täna inimesteni jõudis ning esimesed seadmed on alles turule jõudmas, on praegu üldse veel vara hinnata, kui populaarseks 5G soomlaste seas osutub.

Ajakirjaniku reisikulud Helsingisse kattis Elisa.