Umbes 1.2 miljarit aastat tagasi tegutses suurem osa elust Maal veel maailmameredes ja maismaal ei olnud taimestikku. Sel ajal kukkus maale meteoriit, mille läbimõõt oli arvatavasti üle kilomeetri.

Meteoriidi ja Maa kokkupõrkekoht asub tänase Šotimaa looderannikul, The Minch nimelise väina põhjas 200 m sügavusel. Kraater on põhjasetete all peidus ning see asub ca 15-20 km kaugusel rannikust, Enardi lahest loode suunas vahendas BBC.

Nii kaua aega tagasi oli maakera sootuks teistsugune, aegade jooksul on liikunud nii kontinendid kui ka muutunud kogu maakera taimestik ja loomastik.

Igatahes on allakukkumise piirkond täna Suur-Britannia mandriosa Šotimaa ja Välis-Hebriidi saarel asuva Stornoway vahel. Piirkonnas tuleks nüüd teostada täiendavaid geofüüsilisi uuringuid, et täpselt välja selgitada, kas põhjasetted peidavad iidset meteoriidikraatrit.

Täpsem kraatri võimalik asukoht

Loomulikult on ka võimalus, et erosioon on selle enam kui miljardi aasta jooksul lihtsalt ära kulutanud.

Oxfordi ja Aberdeeni ülikooli teadlased aimasid võimalikku meteoriidi allakukkumist sinna piirkonda juba 2008. aastal. Siis leiti rannikult erinevaid märke võimalikust suurest kokkupõrkest, aga täpsem asukoht suudeti alles nüüd välja raalida.

Meteoriiditabamusele sealkandis viitasid segi paisatud ja maakoore sügavusest pärinevad kivimid. Samuti leiti sulanud kivimeid ja nn löögi-kvartsi, mis suure rõhu ja temperatuuri toimel tekib - just sellistes tingimustes, mille loob maale prantsatav meteoriit.

Nende, maapinnast välja paisatud kivimite uurimisel saadi informatsiooni selle kohta, mis suunast maakoorest välja paiskunud kivimid võisid pärineda. Piltlikult mööda seda jälge tagasi minnes jõuti allakukkumise kohale lähemale.

Lisaks uuriti mitmes erinevas asukohas kivimites olevate magneetiliste osakeste suunda ning kõik see informatsioon kogumis aitaski positsioneerida nende päritolu koha.

Nüüd tuleb läbi viia veel täiendavaid uuringuid, et võimalik kraater ka päriselt üles leida. Informatsiooni kraatri kohta võib olla näiteks naftafirmade nafta otsimiste käigus kogutud materjalides, mis on ilmselt küll kehva kvaliteediga.

Samuti näitavad lahes tehtud pinnase tiheduse mõõtmised millegi anomaalse olemasolu, aga seegi on veel ebakindel info, mida peab kontrollima.