Malendi leidnud Edinburghi perekonda jõudis malend läbi antiigihuvilisest vanaisa, kes ostis selle 1964. aastal viie naelsterlingi eest. Ilmselt ei olnud mees piisavalt ajaloohuviline, et olla kuulnud Lewise malenditest, mille hulka tema ostetud malend kuulus, nimelt oli ta oma osturaamatusse eseme üles märkinud kui "antiikse morsavõhast malesõdalase".

Nii hoidiski pere malendit 55 aastat enda käes, teadmata millega on tegu. Vaatamata sellele hoidsid nad malendit hoolega ning praeguse omaniku hetkel juba surnud ema olevat koguni arvanud, et esemel on maagilised omadused. "Ta hoidis seda palju aastaid väiksesse kotti mähituna oma sahtlis. Aeg ajalt võttis ta aga malendi sealt välja, et seda imetleda," ütles praegune omanik.

Ühel hetkel ema aga suri ning perekond hakkas üle vaatama, mida kogutud antiigiga teha. Nii viidigi muistne malend Sotheby'se oksjonimajja hindamisele. "Nad tõid selle meile hindamiseks. Inimesed toovad igapäevaselt hindamiseks väga palju asju. Meid kutsutakse leti äärde ja palutakse meil mingi ese ära hinnata - enamasti pole nende väärtus just palju," ütles oksjonimaja hindamisekspert Alexander Kader. Kui ta malendit nägi, kukkus tal oma sõnul aga suu pärani lahti. "Püha jumal, see on üks Lewise saare malenditest," olevat ta hüüatanud.

Kaderi hinnangul on malend küll ajaga pisut kahjustada saanud - näiteks on sel hävinenud vasakpoolne silm, kuid tema sõnul võib see olla hoopis hea asi. "Kulunud ilme annab selle võlule veelgi juurde," ütles Kader.

Kokku on hetkeseisuga Lewise saarelt leitud neli 12. sajandi lõpust või 13. sajandi algusest pärinevat malekomplekti, millest oli siiani puudu neli oda ja üks ratsu. Värskelt leitud nupp on oda, seega on puudu veel kolm oda ja üks ratsu.

Oksjonimaja hoidis avastust kuni leiu kinnitamiseni sõltumatute ekspertide poolt kuus kuud vaka all. Juuli alguses läheb muistne malend müügile. Kaderi hinnangul saab eseme hinnaks suure tõenäosusega vähemalt miljon naelsterlingit. "Kuskil on selliseid malendeid veel neli tükki, võib aga minna enam kui 150 aastat enne kui järgmine leitakse," ütles ta.