Kaane riiki smugeldada üritanud Ippolit Bodounov tuli riiki Venemaalt saabunud lennult 17. oktoobril 2018. aastal. Pärast käsipagasisse, niiskete riiete sisse peidetud kaanide avastamist andsid piirivalvurid juhtumist teada Kanada keskkonnaametile, kes saabusid sündmuskohale, võtsid kaanid kaasa ning viisid nad analüüsidele, et selgeks teha, mis kaanidega on tegu ning kas nende import on legaalne.

Ontario kuningliku muuseumi zooloogi doktor Sebastian Kvisti abiga tehti selgeks, et tegemist oli Hirudo verbana liiki kuuluvate isenditega, kes kuuluvad meditsiinilisel otstarbel kasutatavate kaaniliikide hulka. Selliseid liike on maailmas vaid kaks - teine on ka Eestis elutsev apteegikaan - ning nendega kauplemine on rangelt reguleeritud, kuna kaanide kasutamine ja üleekspluateerimine ähvardab nad välja suretada.

Inimesed on kaane meditsiinilisel otstarbel kasutanud sajandeid, kuid viimase paarikümne aasta jooksul on neile kohati omistatud lausa müütilisi võimeid, näiteks arvavad mõned inimesed, et kaanid aitavad ravida artriiti või kiilaspäisust, kuigi ükski teaduslik uuring sellist mõju ei kinnita. Sel põhjusel on kaanide ostmine ka üha populaarsemaks muutumas ning illegaalne kaaniäri kogub tuure.

Kanadalased palusid abi ameeriklastelt, et teha selgeks, kust kaanid pärit on. New Yorgi loodusloomuuseumis läbi viidud 240 kaani DNA sekventseerimine viitas, et kõik loomad pärinesid vabast loodusest. Kuna Bodounovil puudus luba meditsiiniliste kaanide impordiks, sai ta süüdistuse reguleeritud liikidega illegaalses kauplemises.

Illegaalseid kaane importida üritanud Bodounov sai 15 000 dollarit trahvi ning Kanada valitsus konfiskeeris ka mehe illegaalsed kaanid. Lisaks sellele ei saa mees nüüd vähemalt aasta aega reguleeritud liikide kauplemiseks vajalikku luba taotleda.