Üleni valgest hiidpandast klõpsati foto aprillikuus, kui ta eksles 2000 meetri kõrgusel asuvas bambusmetsas.

Rahvusvahelise looduskaitseühingu (IUCN) ja Pekingi Maaülikooli teadlased on praeguseks kinnitanud, et tegemist on tõesti albiinoisendiga. Foto järgi hinnates on loomakene umbes kahe aastane, kuid tema sugu pildi alusel kindlaks määrata ei saa.

Albinism on geneetiline häire, mis takistab kehal melaniini tootmist. Peale selle, et albiinod on päikesevalguse suhtes tundlikumad ning kohati seetõttu isegi ohus, ei mõjuta albinism organismi mingit muud moodi ja kõik teised organid ja kehaehitus on tavapärane.

Samas võib looduses albiinodele saatuslikuks saada see, et albiinod on röövloomadele paremini nähtavad. Albiinopandale sellist ohtu aga eriti ei ole ning röövloomadest oluliselt ohtlikum on inimene. Nimelt on omistatakse erinevates riikides albiinoloomadele kõiksugu imevõimeid. See võib tähendada, et salakütid võivad albiinopandat himustama hakata.

Kuna albinism on pärilik ning Wolongi hiidpandade puhul on ka varem albinismi täheldatud, loodavad teadlased, et panda suudab täiskasvanuks saades mõne teise omasugusega järglasi saada ning seega albiinopandade liini elus hoida. Teadlased uurivad hetkel teisi piirkonna pandasid, et seda teoks teha.

Hiidpandast tehtud foto klõpsati kaamerate abiga, millega Hiina teadlased regioonil silma peal hoiavad. Kokku on hiinlased paigaldanud liikumisanduritega kaamerasüsteemid umbes 140 ruutkilomeetri suurusele alale. Need kaamerad võimaldavad ka hiidpandade uurimist, kes on tuntud oma erakliku eluviisi poolest.

Hiidpandad on kantud punasesse nimistusse, ohualtide liikide nimekirja. Kokku on maailmas vaid umbes 1000 täiskasvanud hiidpandat. Alates 1970ndatest aastatest on Hiinas pandade kaitseks loodud 67 kaitseala, samuti on pandade küttimine 1960ndatest aastatest keelatud, rikkumise korral ootab salakütti 20 aastane vabaduskaotus.