Kanada suurimat vahtrasiirupitootjat FPAQ-i tabas 2012. aasta sügisel üllatus, kui vahtrasiirupitünnide inventuuri käigus avastati, et mitmed erimärgisteta valged tünnid olid tühjad. Kuritegeliku skeemi paljastamise tagajärjel arreteeriti 2012. aasta detsembris kokku seitseteist meest.

Vargad olid esmalt Quebecis asuvast Saint-Louis-de Blandfordi laost tünne veoautoga välja vedanud, sealt sifooni kaudu vahtrasiirupi välja imenud, tünnid veega täitnud ja hiljem lattu tagastanud. Mingil hetkel läksid mehed aga laisaks ega viitsinud enam tünne uuesti täita ja viisid need tühjalt tagasi. See tingiski selle, et inventuuri teinud Michel Gaurvreau tühjade tünnide otsa koperdas ning skeemi avastas.

Varastatud vahtrasiirup veeti veoautodega Vermonti ja New Brunswicki piirkondadesse, et see seal väiksemates kogustes kokkuostjatele müüa. Tegemist oli tulusa äriga, arvestades, et vahtrasiirupi liitrihind võib ulatuda kuni 10 Kanada dollarini.

Hinnanguliselt varastasid mehed kokku umbes 25 miljoni Kanada dollari (u 17 miljoni euro) väärtuses vahtrasiirupit. Politsei suutis küll sajad barrelid New Brunswickis asuvast S.K. Exportsist kätte saada, kuid terve hulk vahtrasiirupit jäigi lõplikult kadunuks.

Kogu varguse "aju" Avik Caron, kelle naisele FPAQ-i poolt renditud ladu osaliselt kuulus, sai varguse tulemusel viieaastase vanglakaristuse. Seejuures määrati Caronile lisaklausel, et vaja on maksta ka 1,2 miljoni dollarine trahv, vastasel juhul pikeneb karistus veelgi. Caron mõisteti lõplikult süüdi 2017. aastal, seega saame lähiaastatel teada, kas tal on ka raha trahvi ära maksmiseks või tuleb tal veel aastaid kinnimajas mööda saata.

Vahtrasiirupi tootmine on Kanadas suuremahuline äri ning seda just Quebecis, mis toodab üksinda 70 protsenti kogu maailmas tarbivatavast siirupist. Kanadast väljapoole müüdava vahtrasiirupi koguväärtus on hinnanguliselt 400 miljonit Kanada dollarit (u 270 miljonit eurot). Lisaks Kanadale tarbitakse vahtrasiirupit ohtralt ka Ameerika Ühendriikides.