NOAA juht Neil Jacobs ähvardas, et Ameerika Ühendriikide ilmaennustusvõimekus saaks tõsise löögi, kui telekomid hakkavad kasutama 24 GHz lainesagedust, mille kohalik sideamet (FCC) hetkel sidefirmade tarvis oksjonile pannud on.

Nimelt näitavad NASA ja NOAA uuringud, et USA sideameti poolt paika pandud lainealavälise raadiokiirguse ehk väljapoole määratud sagedusala leviva kiirguse piirangud ei ole piisavad ning 5G sagedustest tekiks liialt raadioemissioone, mis takistaks ilmasatelliitidel veeauru tuvastamist.

Jacobsi sõnul tekitaks FCC poolt paika pandud piirmäär (-20 detsibellvatti 200 MHz kohta) olukorra, kus ilmasatelliitidele paigaldatud veeauru tuvastavatel mõõteriistadel ei oleks võimalik vaadelda 77 protsenti praeguseni vaadeldavast veeaurust. "See vähendaks ilmaennustuste täpsust 30 protsendi võrra. Kui tahta tuua ajaloost aeg, millal meie ilmaennustustase oli umbes 30 protsenti kehvem, siis see oli umbes 1980ndatel. Näiteks orkaanide ette ennustamise puhul kaotaks me selliste võimetega kaks kuni kolm päeva," ütles Jacobs.

Jacobsi sõnul on sideamet teadlaste poolt läbi viidud mudeldamise küsimärgi alla seadnud ning uurib, kuidas tulemusteni jõuti. Samal ajal on aga FCC poole pöördunud ka USA Kongress ja mitmed teadusasutused, et teada saada, kas väited vastavad tõele. NASA ja NOAA on välja pakkunud, et lainealavälise raadiokiirguse piirmäär võiks olla -50 detsibellvatti 200 MHz kohta.

Lisaks teatas Jacobs, et kui FCC praeguste plaanidega edasi läheb, peab NOAA suure tõenäosusega pooleli jätma oma mitme miljardi dollarise satelliidihanke, kuna sellisel juhul ei vastaks satelliit praegu paika pandud missioonitingimustele.

Peale NOAA ja NASA on 5G sagedustega konflikti näinud ka näiteks USA merevägi, kelle hinnangul hakkaks lained segama mereväeoperatsioone. Merevägi on välja pakkunud, et lainealavälise raadiokiirguse piirmäärad võiks olla -57 detsibellvatti 200 MHz kohta, ehk veelgi vähem kui NOAA välja pakkus.