Simon Fraseri ülikooli, Washingtoni ülikooli ja teiste asutuste teadlased on avastanud suurte korallrahu "rikkuse" allika - pisikesed, merepõhjas elutsevad rifikalad. Värske uuring avaldati ajakirjas Science.

Just need pisikesed selgroogsed täidavad kriitilist funktsiooni selles keerukas ja senini suuresti mõistetamatus ökosüsteemis. Nende väikeste kalade elueesmärk on kalamarjast kooruda ja natuke kasvada ning saada ära söödud.

Väikesed rifikalad on nagu kommid, mis lasevad suurte rifikalade elul õitseda. Mitte rohkem kui 2-3 cm pikad ehk enamike korallrahu elanike ampsu suurused värvilised energiapallikesed süüakse ära praktiliselt kohe, kui mõni haarata või hammustada mõistev organism lähedusse satub.

Ja just need pisikesed selgroogsed, sealhulgas liigid, mis elavad keskmiselt ainult umbes 65 päeva, on kütus ja toit tervetele korallrahusüsteemidele. Just nende kalade õlul kogu see türkiissinise mere, liigirohkuse ja värvide mängu tsirkus käibki.

Eraldi küsimus on see, et miks need väikesed kalad sellise ekspluatatsiooni juures otsa ei saa.

Selgus, et erinevalt tavalistest rifikalade maimudest, mis võtavad "koju jõudmiseks" ette eepilisi teekondi läbi avamere, püsivad minikalade maimud korallrahu lähistel. Nad jäävad sinna kus sündisid ja väldivad seeläbi surmalõksu - avamerd selleks et lokaalselt ära söödud saada.

See tähendab praktikas seda, et täiskasvanud väikeste kalade populatsioon on "alt poolt" varustatud pideva ja ühtlase kalabeebide vooluga, et asendada kiiresti iga täiskasvanud isend, mis pintslisse pistetakse.

Kokku umbes 60 protsenti kogu kalamassist, mis korallrahudel ära süüakse, moodustub just nendest pisikestest kaladest. Nende väikeste kalade tähtsust on võimatu ülehinnata.

Teadlaste sõnul on samasugune muster olemas igal korallrahul üle kogu maakera. Kuna nende minikalade elutsükkel on väga lühike, on need ka väga head rifi tervise indikaatorid. Kui elukeskkond hakkab lagunema, muutub kohe ka kalade populatsioon.

Seega ei ole need pisikesed kalad mitte üksnes toitaeinete konveierlink vaid neid võib vaadata ka kui korallrahu valvureid. Nende populatsioonide jälgimise kaudu võib eelhoiatuse suurte eelseisvate muutuste kohta.