Kuid mis teeb sellise, pealtnäha tavalise, 11-aastase Samsungi sülearvuti nii eriliseks, et seda peaks keegi tahtma osta üle miljoni euroga? Eriti arvestades, et suvalisest kasutatud arvutite poest saaks sellise arvuti poolmuidu.

Nimelt on tegemist kunstiprojektiga, mille raames on arvuti nakatatud kõige legendaarsemate ja kurikuulsamate pahavaraliste rakendustega, näiteks on see nakatanud nii WannaCry lunavara kui ka ILoveYou ussvaraga. Need pahavarad on kokku tekitanud maailmas üle 95 miljardi USA dollari kahju.

Kõige värskem nendest pahavaradest - WannaCry, nõudis näiteks 2017. aastal lunaraha Ühendkuningriigi tervishoiusüsteemi lahti lukustamise eest, kasutades süsteemide nakatamiseks Windows XP ja Windows 7 operatsioonisüsteemides olevaid turvaauke. WannaCry häkkerid teenisid selle pealt üle 120 000 euro.

ILoveYou arvutiuss aga levis e-maili teel 2000. aastate algul ning nakatas kokku üle 50 miljoni arvuti, nakatunud arvutite seas olid ka CIA, Pentagoni ja Ühendkuningriigi valitsuse omad .

Pahandust täis arvuti on pakendatud õhukindlalt. Tegemist on turvalisusnõudega, vältimaks kokkupuudet teiste võrkudega, kuhu mõni naljahammas arvuti segaduse külvamiseks ühendada võiks ning seeläbi pahavara laiali paisata saaks.

Kunstiprojekti "The Persistence of Chaos" autorid on interneti artist Guo O Dong ja USA küberturvalisuse firma Deep Instinct. Kunstnik kirjeldas oma projekti kui "ajalooliste ohtude kataloogi". "Kui sa tahad kokku hoida miljon dollarit, siis ühenda enda sülearvuti internetiga, ilma antiviirusprogrammi ja turvauuendusteta ning lase sel paar päeva seista - saad sarnased nakkused," naeris omanäolise kunstiprojekti üle küberturvalisuse ekspert Kevin Beaumont.