Meie atmosfäärid lõhuvad paljud kasvuhoonegaasid, üks kõige kahjustavamatest gaasidest on aga metaan (CH4). Stanfordi Ülikooli teadlased leidsid, et üks võimalik lahendus kliima soojenemist aeglustada, oleks muuta metaan süsihappegaasiks (CO2). "Meie uuringu eesmärk on juhtida tähelepanu metaani eemaldamise variandile," ütles teadustöö põhiautor Rob Jackson.

Kuigi metaan on üsna lühikese eluajaga, peab ta meie atmosfääris vastu vähemalt aastakümne ja suudab selle aja jooksul soojendada meie planeeti äärmiselt efektiivselt. 20 aasta lõikes soojendab metaan atmosfääri lausa 84 korda rohkem kui süsihappegaas, vahendab Popular Science.

Idee esitanud teadlased ei ole veel päris kindlad, kuidas seda hetkel rakendada. Peamiseks põhjuseks on see, et kuigi idee teostamiseks on vahendid olemas, kuid see oleks äärmiselt energiamahukas ning seega ka kulukas. Oleks, et teadlased oleksid välja mõelnud idee, kuidas selle abil raha koguda, kuid ka selles suhtes pole neil hetkeseisuga ühtegi plaani.

On ka teadlasi, kes on värskelt välja käidud idee vastu. "Mina pakun välja, et me vähendame [metaani] heitkoguseid praeguste meetoditega ja laseme atmosfääril ise oksüdatsiooniga tegeleda, mis võtaks umbes kümme aastat," ütles NOAA’s süsinikutsükli ja kasvuhoonegaaside grupi juht Pieter Tans.

Teadustöö "Methane removal and atmospheric restoration" avaldati 20. mai ajakirjas Nature Sustainability.